Mintha Orbán Viktor nem értette volna meg, ami tegnap történt

HírKlikk 2019. március 21. 16:41 2019. márc. 21. 16:41

Mind Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlamentben, a pártcsalád csúcsjelöltje, mind Orbán Viktor magyar miniszterelnök értékelte kedd este az EPP gyűlésén történteket, de nagyon másként látták azokat, vagy éppen más megvilágításba szerették volna helyezni. Összehasonlítottuk Weber és Orbán szavait

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy "a migráció és a keresztény értékek kérdésében nem tudunk engedni." Miközben Manfred Webernek az egyik első mondata az volt, hogy ez a vita nem a migrációról, vagy a keresztény értékekről szólt.

Weber nem említette egy szóval sem, hogy a Fidesz kérésére függesztették fel a pártot, míg Orbán hangsúlyozta, hogy a felfüggesztés csak azért történt, mert a Fidesz kérte.

"Minket nem lehet kizárni, minket nem lehet felfüggeszteni" - fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy a gyűlés alatt végig a kezében fogta a kilépést kérő levelet. 

Weber a néppárti tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette, hogy Orbán nem vehet részt a Néppárt csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába. Orbán igyekezett a sajtótájékoztatón nem beszélni a felfüggesztés következményeiről, arról, hogy miért érte meg a Fidesznek azon kívül belemennie ebbe, hogy ezzel egyelőre pontot tettek a vita végére.

Máshogy hangzott az is, ami a felfüggesztés és a vizsgálat idejéről mondtak. Weber szerint a felfüggesztés határozatlan ideig tart, és a párt kizárása nem került ki a lehetséges opciók közül. Orbán Viktor többször utalt arra, hogy a választási kampányt együtt csinálják, és utána eldöntik, hogy hogyan tovább. Azaz akár már két hónap múlva újra előkerülhet a téma. Igaz, azt is mondta a magyar miniszterelnök, hogy őt a mai döntés megerősítette abban, hogy a Fidesznek van helye a Néppártban. 

Weber arról beszélt, hogy hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között. Orbán ezzel szemben úgy élte meg a szerdai vitát, hogy 13 párt megtámadta őket, és ezt írásban is közzétették.

Őket ki akarták tenni innen. "Az a kísérlet történt itt ma, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét, és kizárják a keresztény-konzervatív szárnyat" - mondta Orbán.

Közben Weber a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a gyűlésen az EPP egységes volt, megmutatta a világnak, hogy szükséges a felfüggesztés és az, hogy a Fidesznek nem lesz beleszólása abba, hogyan alakul a Néppárt a jövőben.

Forrás: Hírklikk