Mirkóczki szerint az LMP-s és momentumos képviselők becsapták a választókat

HírKlikk 2020. november 3. 08:04 2020. nov. 3. 08:04

„Nagyon csúnyán becsapta az egri választókat" az Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciójából kilépő két önkormányzati képviselő – mondta Mirkóczki Ádám polgármester hétfő este, az M1 aktuális csatornán.

A volt jobbikos politikus arra reagált, hogy megbomlott a közgyűlési többség az ellenzéki irányítású Egerben, miután a korábban LMP-s, jelenleg független Komlósi Csaba és a Momentum színeiben politizáló Keresztes Zoltán kilépett az EVE frakciójából.

Mirkóczki Ádám visszautasította a kilépők vádjait, miszerint egyszemélyes döntéshozatalt vezetett be. Hozzátette: a vádak „jogosak lehettek vagy jogosak lehettek volna" április-májusban, amikor a különleges jogrend idején valóban egyedül hozott döntéseket.

Hangsúlyozta: a nyár végén alaposan átbeszélték „a vélt vagy valós sérelmeket". „Azóta minden egyes előterjesztés az előzetesen a frakció által megbeszélt (...) álláspont szerint zajlott" – fűzte hozzá Mirkóczki Ádám. Az ügyben megnyilvánuló Momentum-elnök szavaira utalva, megjegyezte: jó lett volna, ha Fekete-Győr András legalább a telefont felemeli, mielőtt egy megyeszékhelyen „megszünteti a közgyűlési biztonságot adó többséget".

A polgármester úgy értékelt, hogy a kilépők nagyon csúnyán becsapták a választókat, mert nem a Momentum kapott mandátumot a tavaly októberi önkormányzati választáson, hanem azt a programot szavazták meg az egriek, amelyiket „száz százalékban" ő írt.

Mirkóczki Ádámot a műsorban arról is kérdezték, hogy bírálták őt a főpolgármester népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos nyilatkozatáért. Közölte: Karácsony Gergely ötlete – amely szerint az önkormányzatok a kormány ellenében harcba szállnának az európai uniós forrásokért – kiváló, az ahhoz vezető eszközt azonban nem tartja jónak, mert ebben az ügyben helyi népszavazást tartani jogilag értelmetlen. Mivel a kérdés nem kormányzati, hanem uniós hatáskör, annak eszköze az európai polgári kezdeményezés lenne, amihez „nem kell pártokkal, frakciókkal egyeztetni" – mondta.

Forrás: MTI