Miről kellett volna ma beszélni napirend előtt?

Gusztos István 2020. május 18. 16:00 2020. máj. 18. 16:00

A mai parlamenti züllésen napirend előtt az ellenzéknek, ha ellenzék, ha demokratikus ellenzék, egyetlen dologról kellett volna beszélnie: Orbán pénteki, brüsszelezéssel, zsidózással (Soros!) kevert borzasztó kotyvalékáról, bennszülöttöző cigányozásáról.

De nem: legalábbis napirend előtt senki sem hozta szóba az ügyet. Pedig amit Orbán kedélyesen előadott, az tűrhetetlen. Nem csupán demokráciában tűrhetetlen – Orbánia nem demokrácia –, hanem olyan országban sem, amelyben legalább némelyek emlékeznek arra, hogy volt itt demokrácia, és remélik, hogy lesz is még. Szó nélkül nem tűrhető el!

Természetesen minden alkalommal Orbán szemére kellett volna vetni a folyamatos büsszelezést, migráncsozást, sorosozó zsidózást. Mert ezek a dolgok is tűrhetetlenek. És ha a miniszterelnök és társasága nem hagy föl velük, akkor bojkottálni kell – kellett volna…

Brüsszelezhet Orbán, vannak hazai és EU-n belüli támogatói – olyanok, amilyenek. Migráncsozhat is – vannak gyalázatos vagy ostoba, elvadult híveik, itthon és külföldön is. A sorosozás is népszerű, hiszen hazánkban a felelősség rasszista motivációjú tuggyukkikre, bűnbakokra kenésének régi és eleven hagyományai vannak.

Mégis, megértem, hogy nem lehet minden egyes alkalommal reagálni az ilyen dumákra: ha az ellenzék ezt megtenné, másról sem beszélhetne. Különösen, ha figyelembe venné a kormány hihetetlenül aljas, náci-bolsevik mintákat követő szenny- és „közmédiáját” is.

A cigányozás azonban más ügy: a társadalom egészen alapvető problémáját érinti. Akkor is, ha a miniszterelnök úgy bennszülöttözik, úgy uszít, hogy ki sem ejti a cigány/roma szavakat.

Tudom, hogy a rasszizmussal üzérkedő, hol zsidózó, hol cigányozó miniszterelnökkel szembeni föllépés kockázatos. Tudom, hogy az ellenzéki pártok sem akarják kockáztatni meglévő híveik szimpátiáját.

Mégis: vannak esetek, amikor a kiállás kötelező. Amikor nem lehet megspórolni a nyílt szembefordulást. Amikor legalább azt el kell mondani, hogy nincs az EU-ban még egy ország – talán a visegrádi 4-ek között is csak Orbánia – amelyben a sokadjára cigányozó, és magától értetődőn zsidózó, brüsszelező, migráncsozó Orbán Viktor hivatalban maradhatna.

Demokratikus országban Orbán nem lehetne kormányfő – tagja sem lehetne demokratikus pártnak.

A Fidesz nem demokratikus párt, Orbán Viktor és klikkje nem demokrata. Régóta világos, hogy mindent szándékosan csinálnak, legalábbis ami az uszítást illeti. Nem lehet velük beszélni – szerintem nem is kellene.

Holnap gyalázatos javaslatokról fognak szavazni – az ellenzéknek ki kellene vonulnia. De ha nem teszi, önmaga becsületének megmentése érdekében legalább Orbán cigányozó uszítását kellene a lehető legerőteljesebb hangon visszautasítania.

Holnap, ha késve is, de még megtehetné.