Mit csináljon a jogtisztelő állampolgár, ha a jog nem tiszteli őt?

N. Vadász Zsuzsa 2018. november 12. 14:55 2018. nov. 12. 14:55

Este fél hatra várja a résztvevőket egy „megvilágítós” akcióra a Nemzeti Nyomozó Iroda elé egy viszonylag újonnan alapított, önmagát társadalmi mozgalomként definiáló csoport, a Főnix Mozgalom. „A bűn nem maradhat következmények nélkül. Fény kell hogy derüljön végre az igazságra!” – áll a felhívásukban. Az indoklás szerint a „Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást az ELIOS ügyben. Annak ellenére, hogy az OLAF egyértelmű csalásokat tárt fel. Annak ellenére, hogy országszerte 14 megyében, 28 településen sötétségben tartják az embereket.” De mi is ez a mozgalom? Az egyik alapítójával, Horgas Péterrel beszélgettünk.

Nem nagyon lehetett Önökről eddig hallani. Mikor alakultak?

Valóban nem nagyon hallhatott rólunk. A nyár elején alakultunk, s nem akartunk nagy bejelentést tenni erről, ugyanis megpróbáltunk dolgozni, alapokat lerakni mielőtt a nyilvánosság elé lépünk. Ha eléggé állhatatosak és bölcsek leszünk, akkor lesz hitele a működésünknek. 

Civil szervezetként határozzák meg magukat?

Inkább társadalmi mozgalommá szeretnénk válni, annak az alapjait kezdtük el építeni.

Miért társadalmi mozgalomként definiálják magukat? Miért nem pártként vagy civil mozgalomként?

Fontos hangsúlyozni, hogy a politika nem egyenlő a mai magyar vagy világviszonylatban vett pártpolitikával. A politika nagyon nemes dolog, nagy megtiszteltetés, ha valaki politikussá válhat, ha megvan  a bizalom iránta. Mi azt láttuk, hogy ezzel a bizalommal nagyon sokszor visszaéltek, és maga a tevékenység, a szó is degradálódott. A társadalommal, honfitársaink valós problémáival szeretnénk foglalkozni, ezért pontosabb a megjelölés: a Főnix társadalmi mozgalom.

Nem tartanak-e attól, hogy a nevüket össze fogják keverni a hét évvel ezelőtt a Jobbikból kivált szélsőjobbos Magyar Főnix Mozgalommal?

Nem nagyon van olyan szó a magyar nyelvben, amit ne lehetne valamihez kötni. És különben is, hét év nagy idő, s az Ön által említett párt azóta sem hallatott magáról. Ráadásul mi annyira karakteresen mást képviselünk, hogy nem tartok attól, hogy összekevernének minket.

Megnéztem a honlapjukat és a Facebook oldalukat, sok szép dolog olvasható ott, például: „Olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol mindenki számára biztosítottak az alapvető életfeltételek... Ahol elismerik az elvégzett munka értékét, tisztességes úton is lehet boldogulni és érvényesülni...Ahol az a normális, ha az emberek egymással és a környezetükkel tisztelettel és becsületesen viselkednek”. Ezek azért nagyon általános, hogy úgy mondjam, „lila ködös értelmiségi” mondatok. 

Pedig az alapvető irányt, pont ezek a mondatok mutatják meg. Ha komolyan vesszük, akkor ezek nagyon gyakorlati feladatokról, teendőkről szólnak.

Mi hozta össze az alapítókat?

Volt bennünk csalódottság, elégedetlenség, vágy, és tapasztalat. Van idősebb és fiatalabb társunk, vannak mozgalmakat, pártokat, kezdeményezéseket megjárt emberek – sokfajta helyről jöttünk össze, ami nagy öröm. Nem mondom, hogy könnyű, de ez nem baj. Mindannyiunknak van szakmája, amit nagyon szeretünk, de szembesültünk azzal, hogy állampolgárok is vagyunk, és állampolgári kötelezettségeink is vannak. Harminc év alatt alapvető dolgokat elmulasztottunk, s ezeket el kell kezdeni pótolni. Igazán nincs értelme annak – ma már nagyon félrevezető is lehet –, hogy jobb és bal, konzervatív és liberális. Le kell egyszerűsíteni az ország nagy kérdéseit: valami tudatosan gonosz, tudatosan kártékony, vagy tudatosan óvó és békés, bevonunk-e másokat a döntésekbe vagy sem. 

A politikai palettán hol helyezkednek el?

Mi leszálltunk erről a liberális-konzervatív, jobb-bal felosztásról. Elsősorban az élet alapvetéseivel szeretnénk foglalkozni. Nagyon sokfelől érkeztek hozzánk az emberek, az összes ma ismert politikai pártból, környékéről. De nálunk másodlagos, hogy valakinek a nézetei konzervatívabbak, liberálisabbak, szociálisabbak a másikénál, elsősorban ugyanis a mindannyiunkat érintő és érdeklő problémákra koncentrálunk. Arra, hogy mi az, ami összeköti a nemzetet, hogyan tudjuk elősegíteni a megbékélést, a gyógyulást, és reményeink szerint azt is., hogyan lehet ezt hitelesen képviselni. 

Szándékaik szerint politikai párttá alakulnának a későbbiekben, egyáltalán a politikában részt kívánnak venni?

Akár akarunk, akár nem, mindenki részt vesz a politikában. Nem rajtunk múlik ez. 

Hányan vannak?

A mozgalomnak van egy 15 fős alapító köre, mi vagyunk azok, akik mindenben döntünk, az alapítók köré kezdenek gyűlni a különböző csoportok, körök, emberek. Vidékről és a fővárosból egyaránt. Elég komoly munkát feltételez, hogy valóban közösséget és otthont tudjunk biztosítani azoknak, akik jelentkeznek hozzánk. 

Ma lesz az első demonstrációjuk a nyilvánosság előtt. Hogy-hogy pont ezzel az üggyel kezdenek? 

Én tiltakozásnak mondanám inkább, és azért pont ez ellen, mert azt  érezzük, hogy olyan zuhanórepülésben van az ország, amelyre reagálnia kell egy induló mozgalomnak. Nem maradhatunk némák a múlt heti döntés ügyében. Persze gyakorlatilag akár szinte naponta megnyilvánulhatnánk valamilyen kérdésben, de szeretnénk rávilágítani arra, hogy ez egy annyira súlyos ügy, hogy már nem maradhatunk szótlanok. Egy hete jelentették be, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios-ügyben, de a gyülekezési törvény változása miatt először be kellett jelenteni a rendezvényt a rendőrségnek, és csak két nap múlva hirdethetjük meg azt. Most lesz ugyan az első alkalom, hogy így összegyűlünk, de lesz még alkalom a közös gondolkodásra és cselekedetre a jövőben is.

Mikor lesz elégedett a mai akcióval?

Elégedett akkor leszek, ha méltóságteljesen végbemegy a megmozdulás, és ha valóban egy hosszútávra szóló folyamat első lépcsője lesz. Remélem, sokan tudunk ma este beszélgetni, közösen gondolkodni. De nincs számhoz kötött sikerelvárás. Ha csak hárman lennénk – bár tudom, többen leszünk – akkor is rendben lesz a dolog. Mi nem csak a jobb-bal, konzervatív-liberális osztatról, hanem a számháborúról is lejöttünk. 

Érdekes, hogy az újonnan alapuló pártok, politikai mozgalmak – mint Önök és például az Ébredő Erő is – alapítói korábbi politikai pártok, mozgalmak mentén tevékenykedőkből áll részben össze. Ők a politikai pártokból, mozgalmakból kiábrándult emberek, akik valami mást akarnak, mint eddig?

Elképzelhető, hogy az alapítók nálunk és másutt is kiábrándultak a klasszikus pártpolitizálásból, de szerintem nem szabad megkérdőjelezni azoknak sem az őszinte hitét, akik továbbra is egy-egy pártban, pártstruktúrában – s ez minden pártra igaz lehet – képzelik el azt, hogy tenni tudnak az országért, a nemzetért. Minden pártban vannak tisztességes, jó szándékú emberek. De a mai pártpolitikai elit nagyon sok mindent nem tud megoldani, nem tud hitelesen képviselni.

Nem gondolja, hogy az Önök által megfogalmazott célok és a fenti mondatok közül is több túlságosan elvont?

Korábban felvetette a „lila ködös, értelmiségi” meghatározást. Lehet ezt mondani, de nagyon komoly gyakorlati következményei van mindannak, ami mozgat minket. A ma esti akció is erről szól. Az elvont fogalmak, a jog értelmezése, használata nagyon is gyakorlati eredményekhez vezet,  és ezek többnyire keserűek. Mi jogtisztelő állampolgárok vagyunk, de mit csináljunk akkor, ha  a jog nem tisztel minket? Milyen lehetőségeink vannak? A jog bizony erkölcstelen használata fizikai valósággá válik:  például az Elios-ügy oda vezet, hogy súlyos százmilliókat eltüntetnek és nem jól dolgoznak, hiszen a lámpák nem világítanak megfelelően, és ez nagyon is megtapasztalható emberi tragédiákhoz vezetnek.  Mi, a Főnixben szeretnénk minden gondolathoz - akár elvont gondolathoz is -, gyakorlati tetteket, érthető és szerethető megoldásokat is hozzátenni.