Mit keres egy magyar autokrata és Putyin-szövetséges Dallasban? – kérdezi a republikánus képviselő

NVZS 2022. augusztus 5. 14:45 2022. aug. 5. 14:45

Amerikában, de még Texasban is szép számmal akadnak magukat konzervatívnak valló republikánusok, akiket mélységesen felháborít Orbán Viktor meghívása a dallasi Konzervatív Politikai Akció Konferenciára (CPAC). „Orbán szisztematikusan lerohasztotta a magyar demokráciát, ő Putyin egyetlen barátja az Európai Unióban és a NATO-ban, nincs keresnivalója semmilyen amerikai politikai fórumon” – szögezi le például a 2008-as republikánus elnökjelölt nevét viselő McCain Intézet ügyvezető igazgatója. „Szégyenletes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járványt diktatórikus hatalma megszerzésére használja ki. Mit keres egy magyar autokrata és Putyin-szövetséges Dallasban?”  – tette fel a kérdést Michael McCaul amerikai képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős republikánus tagja. „Abban sem vagyok biztos, hogy Orbán konzervatív, nem hiszem, hogy változtak volna a korábbi nézetei, éppen csak a csomagolást változtatta meg” – ez nem másnak, mint a Trump-szavazó konzervatív intézet elnök-vezérigazgatójának, George Landrithnak a véleménye.

Messze nem minden republikánus tapsolt annak, hogy Orbán Viktor meghívást kapott az immár egyértelműen trumpista vonalat képviselő CPAC Texasra, ahol beszédet is mondhatott. Fél órás – „Ahogyan mi harcolunk” címmel beharangozott – felszólalását (amit angol nyelven, teljes terjedelemben meg lehet nézni) a kormányhű média olyan sikerként tálalja, amire mindenki kíváncsi volt. Ez azonban nem igaz, s bár igyekeznek olyan snitteket, képeket, felvételeket mutogatni, ahol tömegek üdvrivalgása előtt lépett fel Orbán, a más forrásból származó felvételek több, mint árnyalják a képet. Az alábbi fotó például – amit Vágó István szúrt ki és tette közzé a Facebookon – egy amerikai újságíró által a helyszínen, a beszéd alatt készített, a Twitterre feltett minivideóból való.

De nem csak ezek a képek mutatják a republikánusok megosztottságát: a Trumpnak köszönhetően kettészakadt párt valódi konzervatív vonalat képviselő politikusai és általában a konzervatív republikánusok elítélik a magyar miniszterelnök szerepeltetését. 

Orbán Viktor dallasi felszólalásának reggelén egy véleménycikk jelent meg a CAPC-nek helyt adó texasi főváros patinás (1885 óta megjelenő) lapjában, a Dallas Morning News-ban. Szerzője az amerikai konzervativizmus egyik legjelesebb képviselőjének – a 2008-as republikánus elnökjelölt, az 1987-től 2018-as haláláig szenátorként tevékenykedő – konzervatív republikánus politikusnak a nevét viselő McCain Intézet ügyvezető igazgatója. 

Az 1956-os magyar kivándorlók gyermeke, Evelyn Farkas az intézet honlapján is megjelent írásban emlékeztet arra, hogy Orbán újraírta a magyar alkotmányt, bezáratta a független médiát, telepakolta a bíróságokat a saját embereivel és feltüzelte a nacionalizmust az országában, 2015-ben kerítést épített a migránsválság idején, s barátságot kötött a kínai és orosz tekintélyelvű rendszerekkel. Miként Hugo Chávez és Nicolás Maduro lerombolta a venezuelai demokráciát, úgy a tekintélyelvű Orbán is ezt tette, s Magyarországot az egyetlen olyan uniós tagállammá változtatta, amely a Freedom House értékelése szerint csak a „részben szabad” kategóriába tartozik. Magyarország a valaha mért legnagyobb visszaesést szenvedte el a szabadság és demokrácia területén. 

Legutóbb rasszizmus miatt ítélték el Orbánt, amikor Tusnádfürdőn arról értekezett, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak... egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”. A konzervatív amerikai intézet vezetője ezt „a fehér felsőbbrendűség” kategóriájába sorolja, aminek nincs helye sem a többnemzetiségű Amerikában, sem sehol másutt.

Ez azonban az írás szerint már nem csak Orbánról szól, hanem arról, hogy a demokráciát szisztematikusan rombolják le a bal- és jobboldali országokban. Az 1998-as szabadból mára nem szabaddá vált Venezuela példáját hozza fel az írás, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a demokráciák akkor szűnnek meg demokráciának lenni, amikor a vezetőik. Ők először megtagadják a demokratikus szabályok betartását, majd, delegitimizálják az ellenfeleiket, utána tolerálják vagy bátorítják az erőszakot, és végül készek csorbítani a politikai ellenfelek és a média állampolgári jogait. Orbán mind a négy lépést megtette már.

A tekintélyelvű vezetők azonban gyengítik a világ biztonságosságát. Orbán rezsimje Putyin legjobb szövetségese lett az EU-ban és a NATO-ban. Oroszbarát propagandát sugároz, és megtiltotta, hogy országán keresztül fegyvereket szállítsanak a határos Ukrajnába – emlékeztet a McCain Intézet vezetője, aki idézi a CPAC Hungary-n elhangzott, az ő szavaival élve, illiberális államra vonatkozó szavait: A recept elkészült... nyílt felhasználású, szabadon elvihető”

„2014-ben John McCain szenátor, akinek a munkáját az általam vezetett McCain Intézetben szeretnénk folytatni, ’újfasiszta diktátornak’ nevezte Orbánt, aki ’összefeküdt Vlagyimir Putyinnal’. Nyolc év elteltével még több bizonyíték támasztja alá azt, amit McCain akkor már látott” – szögezi le az írás.

„Demokráciánk veszélyben van, és nekünk amerikaiaknak össze kell fognunk a hazai és külföldi szélsőségesek ellen” – hívja fel a figyelmet Evelyn Farkas, aki szerint Orbán meghívása Dallasba lényegében annak a receptnek a megosztását jelenti, amellyel az Egyesült Államok demokráciáját autokráciává lehet változtatni, ez pedig a hazaáruló cselekedet rokona – állítja a John McCain Intézet vezetője, felszólítva az amerikaiakat: „Ne hagyjátok, hogy Orbán Texasszal és Amerikával játszadozzon!”

Az írás egy pontján idézi Michael McCaul republikánus (austini) képviselőnek, a Képviselőház külügyi bizottsága rangidős republikánus tagjának a véleményét, miszerint „Szégyenletes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járványt diktatórikus hatalma megszerzésére használja ki”. A politikus ezután feltette a kérdést, „Mit keres egy magyar autokrata és Putyin-szövetséges Dallasban?”

A Hírklikk a napokban egy, a Ronald Reagan-i elveket valló washingtoni székhelyű konzervatív szervezet, a Frontiers of Freedom elnök-vezérigazgatójával beszélt az akkor még küszöbön álló Orbán-beszéd kapcsán. George Landrith a többi között azt fejtegette, hogy ugyan ő személy szerint nagy híve a CPAC-szervezetnek (több mint egy tucat rendezvényén részt is vett, volt, hogy felszólalt), s úgy tartja, ők „jó emberek, amerikai politikai ügyekben hasonlóképpen gondolkodunk, de szerintem nagy hibát követtek el azzal, hogy meghívták Orbánt”.