Mit üzen Orbán a munkanélkülieknek és a kevesebbet keresőknek?

HírKlikk 2020. május 26. 06:45 2020. máj. 26. 06:45

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések között arról beszélt, hogy míg a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre 800 milliárd forintot szavaztak meg, addig a járvány miatti legnehezebb áprilisi hónapban 600 millió forintot fizettek ki néhány száz cégnek segítségül.

Azt is mondta, a Szent János Kórház Covid-osztályán az ápolók az áprilisi munkájuk után kevesebb fizetést kaptak, mint előtte, és a katonáktól is elvették a plusz juttatások többségét. Mit üzen nekik és a 330 ezer munkanélkülinek? – kérdezte a kormányfőt.

Orbán Viktor azt válaszolta: július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak. Akik pedig elveszítik a munkahelyüket, forduljanak a kormányhoz, mindenkinek adnak munkát – közölte. Arról is szólt, hogy míg Magyarországon 491 ember veszítette életét a járványban, addig az Egyesült Királyságban 36 ezer, Spanyolországban és Franciaországban 28-28 ezer, Olaszországban 32 ezer, Németországban 8 ezer, Belgiumban 9 ezer, Hollandiában 6 ezer, Svédországban 4 ezer, Romániában 1100, Ausztriában 640.

Harangozó Tamás úgy reagált: nem véletlenül nem ment bele a számokba, de egyébként Szlovákiában csak 28-an haltak meg. Szerinte a kormány megmenthette volna a munkahelyeket, de két hónapig mindenkit magára hagyott. Ami jól ment, az a 35 százalékos fizetésemelés az államtitkároknak – fogalmazott.

A miniszterelnök viszontválaszában gratulált Szlovákiának, mert „nagy valószínűséggel ők még nálunk is jobban védekeztek". Megjegyezte: míg Magyarországon a 7. napon hirdették ki a veszélyhelyzetet, addig Olaszországban a 38. napon, az iskolalátogatást itt a fertőzéstől számított 12. napon tiltották meg, Olaszországban a 34.-en. „Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát" – jelentette ki.

Forrás: MTI/Hírklikk