Mocskos osztrák játszma Orbán bevonásával

HírKlikk 2022. május 2. 16:45 2022. máj. 2. 16:45

Az osztrák alsóház elnöki tisztét 2017 óta betöltő néppárti Wolfgang Sobotka azt kérte a menekültválság idején, 2016-ban Orbán Viktortól, hogy tegyen arról, ne lehessen sikeres Christian Kern megválasztott szociáldemokrata osztrák kancellár budapesti bemutatkozó látogatása. Ezt maga Kern mondta el pénteken, egy nyilvános pódiumbeszélgetésen, amit Peter Pilz osztrák politikussal közösen tartott.

A ZackZack beszámolója szerin Kern arra a kérdésre mesélte ezt a történetet, hogy miként tudott együttműködni kancellárként Sebastian Kurz és Wolfgang Sobotka néppárti miniszterekkel. Sobotka akkori belügyminiszter a kancellár 2016. július 26-án tett bemutatkozó látogatása előtt telefonon kérte Orbán Viktort arra, hogy ne hagyja, hogy Kern látogatása sikeres legyen. Konkrétan Kern akkor azt javasolta: Magyarország fogadjon vissza az úgynevezett dublini egyezmény hatálya alá eső ötezer menekültet. 

Orbán Viktor addig figyelmen kívül hagyta ezt az egyezményt, amely azt írja elő, hogy a menekülteket ott kell befogadni, ahol az EU területére lépnek. A magyar kormányfő ezzel ellentétben, tudatosan továbbterelte a menekülteket Ausztriába és Németországba. Kern kormánya az EU Bizottsággal közösen alakította ki azt az elképzelést, hogy felajánlják Magyarországnak: kiépítik, berendezik és finanszírozzák, hogy az emberekkel megfelelően tudjanak bánni, de mindezt magyar területen, hogy „Magyarország legalább részben elvégezze a házi feladatát” – mondta Kern. Amikor azonban  a javaslatot előterjesztette Orbánnak, az vigyorogva azt mondta: „Nem is akarjátok ezt”. A kancellár erre azt válaszolta: „Dehogynem akarjuk, hiszen most javasoltam”.  Mire Orbán Viktor: „Nem, nem akarjátok. És tudod miért? Mert ma reggel telefonon bejelentkezett nálunk az egyik miniszteretek, és azt mondta: nehogy hagyjátok, hogy a Kern sikerrel jöjjön haza”. 

Thomas Drozda, Kern akkori kancelláriaminisztere megerősítette a hírt közlő ZackZack című napilapnak a fentieket. „Igen, Orbán jól szórakozva közölte ezt. Én is itt voltam, valamint Lázár János kancelláriaminiszter is, aki korábban ugyanezt elmondta nekem. A magyarok nagyon csodálkoztak, hogy egy osztrák miniszter hátba támadja a kancellárt”.

 

Forrás: Hírklikk