MOK: nagyon megrendült az egészségügy

HírKlikk 2021. május 3. 16:55 2021. máj. 3. 16:55

Az elmaradt szűrések, az elvesztegetett „aranyórák” miatt számos járulékos veszteséggel kell számolni az egészségügyben – mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A Medical Online-nak adott interjúban Lénárd Rita arról is beszélt, hogy sok embernek egészségkárosodást okozott, hogy a járvány miatt késett vagy elmaradt a gyógykezelés, ami akár a halálukkal is járhatott..

Miután semmilyen adatot nem közölnek az elmaradt kezelésekről a hatóságok, csak a tapasztalatainkra, az egyes szakmai társaságok becsült adataira hagyatkozhatunk. Már a járvány első hullámában látni lehetett, hogy teljes lesz a káosz a nem Covid-betegek ellátásában, és magam is ezt tapasztaltam, amikor abbahagytam belgyógyászként a munkát. Csupán azzal, hogy a 65 év feletti szakorvosokat tavaly tavasszal visszahívták az ellátásból, szakrendelők teljes szakorvosgárdáit vonták ki a gyógyításból. Belgyógyászként akkor azt mondtam, hogy legalább öt év kell ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást. És az ellátórendszer leterheltsége tavaly meg sem közelítette azt a mértéket, amit a harmadik hullámban tapasztalhattunk.”

„A legrosszabb helyzetbe a daganatos betegek kerülnek. Szaklap publikálta, hogy Angliában kiugróan nőtt például a szájüregi rákok előfordulási gyakorisága. Ez komoly figyelmeztetés, és erre számíthatunk az emlő-, a méhnyak-, vagy az emésztőszervi daganatok esetében is. Az elmaradt szűrések, az elvesztegetett aranyórák nyomán visszaléptünk a gyógyításban a múlt századba.

Válaszában arra is reagált, hogy Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter szerint az egészségügy meg sem rendült” a járvány alatt. Szerinte a magyar egészségügy a járvány előtt is „gyenge és viharvert” állapotban volt, de még ezt a meglévő szerkezetet is szétzilálta a járvány alatti időszak.

Szerinte a gyógyításban résztvevőknek sokat segíthetett volna, ha egyértelmű szakmai iránymutatást ad a felelős EMMI és a járványügyért felelős Nemzeti Népegészségügyi Központ. De ez sokszor elmaradt” a MOK alelnöke szerint, ad hoc érkeztek a miniszteri levelek, a tiszti főorvosi utasítások, amelyek néha túlzók, máskor elkésettek voltak”.

Nagyon is megrendült az egészségügy, a dolgozók harmada is felmondhat a járvány után az orvosi kamara alelnöke szerint.