Molnár Zsolt: a Fidesz torkán akad Márki-Zay Péter

HírKlikk 2021. október 26. 15:15 2021. okt. 26. 15:15

Meghatározó erői leszünk a kormányváltásnak. 25 körzetben az MSZP-Párbeszéd jelöltjei fognak indulni. Ebből 18 szocialista és mindannyian nagyon fontos körzetekben – mondta Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója. Hozzátette: azért dolgoznak, hogy az általuk képviselt világkép meghatározó program legyen és az ország abba az irányba induljon el, amelyet Karácsony Gergellyel közösen akartak vinni.

Molnár Zsolt az előválasztás előtti esélyekről elmondta, „voltak problémák, a DK-nak is volt jelöltje. Nyáron még arról beszéltek, hogy az előválasztást Jakab Péter nyerheti. Ha ehhez képest nézzük, akkor valóban Márki-Zay Péter győzelmét senki nem prognosztizálta. A közvélemény-kutatók nagyot tévedtek, és tévedtek a politikusok is, de ezt leszámítva az előválasztáson nem történt igazi meglepetés.”

Karácsony Gergely szerepléséről is beszélt a pártigazgató a KlikkTV Tíz című műsorában. „Márki-Zay Péter valóban meglepetésszerű teljesítmény nyújtott, felhajtó erőt képzett pozitív értelemben és én bízom benne, hogy nemcsak fél évre, hanem legalább négy és félre. A kampányban sem minden úgy zajlott, ahogy terveztük, de, hogy ezek közül melyik ok és melyik okozat, ezt most még, ilyen rövid idő alatt, nem is lehet megmondani.”

„Most az a legfontosabb, hogy azoknak a programelemeknek, amelyeket Karácsony a három párttal kidolgozott, minél több része kerüljön be abba a közös kormányváltó programba, amelyet most már Márki-Zay Péter neve fémjelez és minél nagyobb része a kormány programjává is váljon.”

Molnár Zsolt úgy véli, „szűkebb körben kell megfejteni, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, különösen Karácsony Gergellyel. Az nem lehetett meglepetés, hogy a Fidesz lejáratja. A Fidesz mindenképpen azt akarta elkerülni, hogy Karácsony legyen a kihívója. Ez sikerült, de nem az történt, amire gondolhattak, hanem egy meglepetés ember jött be.”

„Én nagyon bízom benne, hogy a torkukon fog akadni ez a falat.”

Kitért arra is, hogy az október 23-i gyűlésen nem jelent meg annyi ellenzéki választó, amennyire számítottak. „Ennek pszichológiai hátterét abban látom, hogy az elmúlt jónéhány hónap az ellenzéki választók számára nagyon intenzív szakasz volt, arról szólt, hogy el kell jönni, a kormányváltáshoz szükség van az előválasztásra. Nem zárom ki, hogy a nagyon feszített ritmus után, most talán sokan azt gondolták, ki fogja bírni az ellenzék, ha ő pihen, a tv-n követi az eseményeket vagy a családjával van.”

„Lehet, hagyni kell egy kis levegőt.”

Az elkövetkező időszakról Molnár Zsolt elmondta, gyakorlatilag azon az estén, amikor bejelentették Máki-Zay Péter győzelmét, már akkor elkezdődött egy közös folyamat és azóta minden nap dolgoznak. „Abba a struktúrába, amit a hat párt megírt, be kell illeszteni, nem csak Márki- Zay Pétert, hanem a stábját is, de azt gondolom, hogy ez nem lehetetlen feladat. Nyilván a bizalmi szint, ami a hat párt között kialakult az elmúlt néhány évben, az előbbre tartott, mint azokkal, akik ebben nem vettek részt, de a választók ezt akarták és úgy látom, minden pár tiszteletben tartja, hogy ez a 106  egyéni jelölt, ez a miniszterelnök-jelölt, így kell tudnunk nyerni és ehhez kell alkalmazkodni.”

„Én biztos vagyok abban, hogy az ellenzéki oldalon mindenki tisztességesen a kormányváltásért dolgozik. Természetesen azért vagyunk külön pártban, mert stílusban, kommunikációban vagy az érzelmi túlfűtöttséget illetően mások vagyunk. Mi nem fogunk versenyezni Jakab Péter mondanivalójával, amikor a parlamentben – egyébként nagyon helyesen – indulatosan, érzelmileg túlfűtötten mond el dolgokat, mert mi nem ilyenek vagyunk. Mi a szakmapolitikában, szervezetrendszerben kitűnő egyéni jelöltjeinkkel, kitűnő programmal készülünk a kormányváltásra, de vannak, akik mást tudnak hozzátenni és ebből jön egy nagyon jó, értékes együttműködés.”

A Magyar Szocialista Pártban a társelnöki rendszer igen jól működik, bevált, de a mai politika annyira karakterek versenyévé lett, hogy sokszor a mondanivaló, a tartalom másodlagossá válik, a karakterképzéshez és az érzelmi adottságokhoz képest – fogalmazott Molnár Zsolt és elmagyarázta, miért nem volt a pártnak saját soraiból jelöltje. „A szocialista párt egy higgadt, kormányzóképes attitűdöt próbált sugározni Karácsony Gergellyel közösen, hiszen ő közös főpolgármester-jelöltünk volt, közös miniszterelnök-jelöltünk 2018-ban – hozzá kell tenni, hogy Karácsony Gergelynek minden döntése bevált. Most csak gondoljuk, nem tudjuk, hogy hibás volt-e a visszalépése, de ezt majd az élet eldönti. Nem lett volna okunk ezen változtatni. 2018-ban egy nagyon reménytelen helyzetben, nagyon jó eredményt ért el az akkori viszonyok közepette, aztán a főpolgármester-választáson tönkreverte a Fideszt, amelynek alig-alig maradt itt hídfőállása. Majd az ország legnépszerűbb politikusa lett, egészen addig, amíg nyáron ez az előválasztás más irányt nem vett.”

„Azzal egyetértek, hogy a mai, nagyon egyéni karakterekre épülő politikában a szocialista pártnak erőteljesebb érzelmi azonosulást, erőteljesebb karakterépítést kell kezdenie, de ez nem személyi kérdés, ez strukturális probléma.”

Hozzátette, Karácsony Gergelyt személyesen ő és a szocialista párt továbbra is támogatni fogja.

„A következő fél év a kormányváltásról szól és az MSZP feladata, hogy a 18 plusz 7 körzet döntő többségét nyerjük meg és Márki-Zay Péter közös kampányába vigyünk be tudást, szakértelmet, infrastruktúrát, logisztikát, mindent, amivel segíteni tudjuk, és jövő tavasztól a párt szociáldemokrata irányultsága egy új korszakot fog megkezdeni.”

„Az elmúlt 20 év alatt soha nem volt ennyire egységes a párt.”

Molnár Zsolt beszélt azokról az esetekről is, amelyek az előválasztás előtt történtek, miszerint egyes szocialista politikusok kiléptek és átigazoltak másik szervezethez illetve arról, hogy néhány szocialista politikus a DK jelöltjét támogatta. „Akik érzelmileg azonosulnak velünk és hisznek abban a szociáldemokrata útban, amit mi képviselünk, azok itt lesznek közöttünk. Akik úgy érzik, hogy a DK útja a helyes, nekik ott a helyük, de a pártszakadás veszélye nem áll fent. Ez olyannyira nincs így, hogy nagyon higgadtan, igen jó hangulatban beszéltük meg ezt azzal a Horváth Csabával vagy Nemény Andrással, akik azt gondolták, hogy a helyi önkormányzati viszonyok vagy a baloldaliság miatt logikusabb Dobrev Klára támogatása. Vagy ott van Hiller István, aki a 2010 előtti világnak az egyik legpozitívabb, legkomolyabb és a magyar társadalmat jó irányba befolyásoló politikusa, ő logikusan azt gondolta, hogy hozzá közelebb áll Dobrev Klára, de ez nem a DK irányába való elmozdulást jelentette, hanem Karácsony Gergely visszalépése után egy döntési helyzetet.”

„Egy párt akkor tud jól működni, ha olyan tagjai vannak, akik jól érzik magukat, akik hisznek egy útban.”

Forrás: Hírklikk