Molnár Zsolt: a kormányváltást követően, az MSZP a XXI. századi klasszikus szociáldemokrata utat fogja végigjárni

HírKlikk 2021. október 22. 11:49 2021. okt. 22. 11:49

Számunkra az elmúlt egy év minden napja az előválasztás tervezéséről, lebonyolításáról értelmezéséről szólt. Megvan a 106 jelölt, megvan a miniszterelnök-jelölt. Ebben az értelmezésben egy korszak lezárult, így könnyebb – jelentette ki Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója.

„A nagy kihívás viszont most jön, hiszen nem azért csináltunk előválasztást, hogy magunkat szórakoztassuk, még csak azért sem, hogy az embereket, hanem azért, hogy a kormányváltáshoz vezető úton egy fontos lépcsőfokot elérjünk. Most következik a célegyenes – maga a választás.”

A szocialista politikus a KlikkTv Mélyvízben című műsorában úgy fogalmazott, bízik benne, hogy nem a listaállításról és személyi kérdésekről fog szólni a következő hónapok politikája, hanem arról, hogy mit ígér ez a köztársaságpárti ellenzéki szövetség, ami hat vagy hét párti lesz. „Mondjuk azt, hogy egy nagyon széles, nagyon színes együttműködés mit kínál a magyar választóknak és nemcsak a következő fél évre, hanem a következő négy évre. Mitől válik a gyerekeink, az unokáink élete szebbé, jobbá, ehhez képest a személyi ügyek részletkérdések.”

„A sebek azért vannak, hogy begyógyuljanak.”

Keletkeztek sebek, de én bízom benne, hogy ezek nem súlyosak – fogalmazta meg, hogy az előválasztás során néha kemény csaták voltak. „Ahol az előválasztás már hagyományos, ott ezen könnyen túllépnek. Mi még nem tudunk könnyedén, hiszen az első általános előválasztást tartottuk, de túl kell tudni lépni és a jövőt kell figyelni.”

Molnár Zsolt szerint az előválasztás intézménye integrálódott a magyar politikai életbe, legalábbis, ami az országgyűlési választásokat illeti és a polgármester-választás egy szeletét. Mert ne felejtsük, ez úgy indult, hogy először Budapesten volt ilyen – fogalmazott. „Azt gondolom, hogy az előválasztásnak megvan a maga korlátja, a köztársasági elnök-jelölt választásról – akit nyilván az ellenzék közösen fog állítani, és akinek a jelen körülmények között nem túl nagyok az esélyei. Én nem javasolnám ezt az utat, de ha ez lesz a döntés, akkor alkalmazkodni fogunk hozzá. Viszont beleillik az előválasztás menetébe 2024-ben az önkormányzati választás.”

„Ezek részévé váltak a politikai kultúránknak.”

„Sikeres intézményről beszélünk, hiszen sok százezer ember voksolt. Ez a részvételi demokrácia megalapozása, de meg kell várni, hogy majd az önkormányzati választások idején, hogyan zajlik ez országosan. De az előválasztás megvetette a lábát és ennek örülünk, hiszen mi kezdeményeztük.”

A pártigazgató valószínűsíti, hogyha 2018-ban nem lett volna Budapesten polgármesteri előválasztás, akkor most Tarlós István lenne a főpolgármester, és most is, ha nem lett volna ellenzéki előválasztás, akkor sokkal nehezebb lett volna egységet teremteni.

„Erősebben került ki az előválasztásból az MSZP, mint előtte volt, hiszen ha megnézzük a körzeteket, a győzelmi arányokat és azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyekre szeretnek hivatkozni és amelyekkel kapcsolatosan komoly kételyeink vannak, akkor világos, hogy a Magyar Szocialista Párt teljesen egyenrangú szereplő a többi meghatározó párttal. A Demokratikus Koalícióval, a Jobbikkal vagy a Momentummal, sőt, a Párbeszéddel szövetségben gyakorlatilag az egyik vezető erővé vált. Természetesen meg kell várni, hogy hány mandátum születik, mely részén az országnak, de ez a szövetség biztos, hogy vezető ereje lesz az ellenzéknek.”

Nyilvánvaló, hogy az a verseny, amely Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között indult, átértelmeződött Karácsony Gergely személyes döntésével és onnantól a Demokratikus Koalíció talán egy kicsit – a korábbiakhoz képest – erőteljesebben és erőltetettebben is hangsúlyozta a baloldali karaktert – emlékeztetett.

„Abban a csatában, ami Márki-Zay Péter és Dobrev Klára között zajlott, a DK stratégiájában benne volt, hogy ők baloldalinak hirdetik magukat, amiben részigazságok vannak, de ettől vártak szavazókat. Lehetséges, hogy ez bejött, de azt gondolom, hogy ez nem oldalak és ideológiák csatája volt, hanem sokkal inkább olyan személyeké, hogy kinek van nagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort.”

„Azt gondolom, hogy az előválasztáson mindenki próbálta a maga számára legelőnyösebb pozíciót fölvenni, Dobrev Klára is – akire egyébként igen nagy szükség lesz és minden tiszteletünk az övé –, de az ő kampánystábja azért erőltette a baloldaliságot, hogy minden baloldali szavazatot összegyűjtsön. Hiszen azt gondolta, hogy ezzel nyerhet. Legitim stratégia volt, de ezt felülírta, hogy az emberek kiben bíznak, hogy legyőzi Orbán Viktort.”

A pártigazgató megerősítette, „az MSZP ebbe a kormányváltó erőbe elsősorban a modern szociáldemokrácia jövőképét fogja belevinni és a kormányváltást követően, az MSZP a XXI. századi klasszikus szociáldemokrata utat fogja végigjárni. Nagyon bízom benne, hogy kormányon és nem ellenzékben, de ez nem változtat azon, hogy az önálló identitásunk nemhogy gyengülne, de erősödni fog a következő időszakban.”

Most az együttműködés a lényeg – folytatta a jövő feladataival. Az MSZP megérti Márki-Zay hetedik koalícióra tett javaslatát, de emlékeztetett, hogy a párt társelnöke, Tóth Bertalan rögtön hangsúlyozta, hogy ezt csak a többi párttal közösen, konszenzus alapján lehet. „De nem tartjuk ördögtől valónak ezt a felvetést, hogy legyen egy Márki-Zay Péterhez közvetlenül kötődő frakció, ami egy öt tagú létszámot feltételez.”

Molnár Zsolt megerősítette, hogy személyi kérdésekkel nem lehet a nyilvánosság előtt foglalkozni, a hat párt egyikének kiesése is komoly gondot jelentene és a Demokratikus Koalícióra és Gyurcsány Ferencre is szükség van ebben az együttműködésben.

„Nyilván ennek a karakterrombolásnak, ami Karácsony Gergellyel kapcsolatosan már a főpolgármesteri választáson elkezdődött, bizonyos értelemben lehet hatása, kevesebb, mint a Fidesz remélte, de Márki-Zay Péterrel szemben is ez kőkeményen elindult. Azt gondolom, hogy róla ez le fog peregni, még elszántabb lesz, de hogy a választóknál ez miként csapódik le, átlátnak-e a szitán még nem tudni.”

„Azt támadják, akinek lehetősége és befolyása van. Márki-Zay Péter ilyen, ő az első számú letéteményese a kormányváltásnak. Szerintem most erősíteni fogja a jelöltet a lejárató Fidesz-kampány, de ehhez az kell, hogy a pártok zárjanak össze mögötte, és Márki- Zay is kemény szívvel, elszánt politikával menjen tovább.”