Molnár Zsolt: Demeter Mártát „le akarták vadászni”

Nagy András 2019. február 27. 05:43 2019. feb. 27. 05:43

Az MSZP szolidaritást vállal Demeter Mártával, akit politikai üldöztetésben részesít a Fidesz. „Le akarták vadászni, és sajnos elkövetett egy hibát” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság tagja az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában kedden este.

Mint ismert, bő két hete az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) úgy ítélte meg, hogy az LMP-s politikus nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Rá egy hétre a parlament Fidesz-KDNP-s többsége ki is penderítette a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki székéből, és a testületben betöltött tagságától is megfosztotta.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén természetesen téma volt a Demeter-ügy. Erről mondta Molnár Zsolt, hogy bár a bizottság tagjai megismerhettek „néhány ténynek tűnő adatot”, amelyek alapján erős a gyanú, hogy Demeter Márta titokkörbe tartozó információt osztott meg a nyilvánossággal egy külhoni missziós katona és Flóra nevű lánya esetében, valójában nem minősített adattal élt vissza.

A kérdés azonban Molnár szerint nem is az, hogy hibázott-e az LMP-s képviselő, hanem hogy a kormánypártok által rá szabott szankció arányban áll-e azzal a sérelemmel, amit okozott. Demeter Mártát le akarták vadászni, és sajnos elkövette azt a hibát, hogy tévedett. De aránytalan és koncepciós az ellene zajló eljárás – jelentette ki. Mivel Demeter a bizottságból való kizárásának alapját képező alkotmányvédelmi hivatali döntés ellen panaszt tett, következő hetekben az ügy egész aktája a nemzetbiztonsági bizottság asztalára fog kerülni – jelezte a műsorban a szocialista szakpolitikus.

A nemzetbiztonsági kockázat ugyanakkor nem bűncselekmény, az AH mérlegelése alapján születő határozat alapján tehát Demeter nem lehet büntetőeljárás alá vonni. Demeter Márta tehát nem lett bűnöző attól, mert az Orbán Viktor repülőútjainak vizsgálatakor tavaly ősszel tévedésből összekeverte egy külföldön szolgálatot teljesítő katonatiszt Ciprusról hazafele tartó gyermekét a kormányfő Flóra nevű lányával.