Kupakoljunk együtt Budapestért! (Szavazzanak a Lánchíd méltó felújítására!)

HírKlikk 2020. június 23. 06:45 2020. jún. 23. 06:45

A Lánchíd mindenképp fel lesz újítva – szögezte le Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Molnár a híd méltó felújítására való szavazásra buzdította a budapestieket. Elmondta: az MSZP a következő tíz napban Budapest forgalmas közterületein – ahol az előválasztási sátrak voltak – szavazást tart, ahol a budapestiek egy műanyagkupak bedobásával fejezhetik ki véleményüket: a Lánchíd felújítására, vagy az augusztus 20-iki tűzijáték ötnapos presztízs-rendezvénysorozatára költsön 10 milliárd forintot a kormány.

„Legyen mindenkinek egy kupakja, és legyen egy perce. Találkozzunk, kupakoljunk együtt Budapestért!” – mondta.

„Felújítjuk akkor is, ha közben a négyszeresét viszi el a kormány”, utalt az önkormányzatoktól való forrásmegvonásra Tüttő Kata.

Elmondta: tavaly 17 Lánchíd árát „sikerült a magyar kormánynak elúsztatnia” egy közalapítvány formájában, amikor a budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítványba „tolt” 380 milliárdnyi MOL- és Richter-részvényt. 2011 óta pedig – amikor a felújítás szükségességéről szóló első jelentések megjelentek – 658 milliárd forint, azaz 30 Lánchíd ára ment magyar adóforintokból látványsportokra.

„Úgy vett búcsút a köz ettől a vagyontól, hogy integethetett neki, ahogy elúszik a Dunán, hiszen (…)  megtanultuk már Kósa Lajostól, hogy elveszítette közpénz jellegét” – tette hozzá keserűen.

Azt mondta: az MSZP kezdeményezte, hogy a kormány többel járuljon hozzá a nemzeti jelkép felújításához, mint az a hatmilliárd forint, amit a korábban beérkezett ajánlatok alapján, a főváros a költségvetésnek áfában befizetett volna a beruházás után. „Ami azért gyakorlatilag egy nonszensz” – jegyezte meg.

„Úgy ad 6 milliárdot a kormány, hogy azt a másik ágon áfaként vissza is veszi” – magyarázta, rámutatva: a kormány „adományai” valójában a budapestiek személyi jövedelemadó- és áfa-befizetéseiből vannak, ez az ő pénzük.

Hangsúlyozta: „nem az a feladat, hogy áttoljuk a másikra a felelősséget”, nem is teszik. Molnár hozzátette: „Méltatlan ez a vita, ez a kiszorítósdi, ez a felelősségátruházás, amit a magyar kormány csinál”.

Tüttő elmondta: a legutolsó ismert közbeszerzési ajánlat, amiben a Lánchídon kívül szerepelt a Váralagút és a villamospálya felújítása is, legalább nettó 35 milliárd forintba került volna, áfával 40 milliárdnál is többe. Bízik benne, hogy egy új közbeszerzési pályázat „normális” ajánlati árral zárul.

„Nyílt eljárás lesz, és tárgyalni szeretnénk az árakról, részletekről és a tartalomról” – tette hozzá.

A fővárosi költségvetésből zárolt 65 milliárd forintról azt mondta: erre azért volt szükség, mert a járvány miatt, számos bevételtől esett el a főváros és volt rengeteg többletkiadása is, „és van sok bizonytalanság”, ahogy az a 12 milliárd forint, amit a kormány kivett a zsebünkből két héttel ezelőtt”.

Megjegyezte: szeptemberben tisztábban látnak majd, mennyi adóbevétele lesz a fővárosnak, de a beruházásokat nem törölték.

„Nem törlésről van szó. Arról van szó, hogy óvatosak vagyunk és csak olyat vállalunk, amit meg is tudunk csinálni” – tisztázta. A halasztott beruházások között van a Blaha Lujza és a Széna tér, valamint a Városháza felújítása, kerékpárutak, energetikai korszerűsítések és „egy csomó” zöldfelület-fejlesztés.

„Ez a város kitűzött politikai célokat, hogy egészségesebb lesz, tisztább lesz, (…) jobb lesz a közlekedés. Ebben a városban jobb lesz élni; és a klímavészhelyzet (…) továbbra is itt van fókuszban” – mondta, hozzátéve: a kerületi polgármesterekkel együtt fognak dönteni a fejlesztésekről.

Beszélt a szemétszállításról, ami végül nem állt le, és az állami „kukaholding” – felszólításra – tartozása kevesebb mint felét már kifizette a budapestieknek.

Azt mondta: a kukaholding felállítása előtt, nagyjából évi 1,5 milliárdos veszteséget „termelt” az országos szemétszállítási rendszer, mostanra azonban „ott tartunk, hogy 50 milliárdos az a lyuk, amit próbálnak betömögetni. De arra már a budapestiek szemétdíja nem elég, hogy ezt az országos lyukat betömjék”.

Az, hogy a kukaholding „megtalálta” a számlát és részben fizetett, azt mutatja, „Igenis látszik az, hogy a nyilvánosságnak van ereje és van hatása. Ugyanígy meg fogjuk védeni a budapestiek más adóforintjait is” – jelentette ki.

Forrás: Hírklikk