Mondatok egy kongresszusról

Lendvai Ildikó 2019. május 18. 18:53 2019. máj. 18. 18:53

Ma MSZP kongresszus, persze kampányrendezvény is, a csúcsjelölt Frans Timmermanssal. A 22-es buszról egyszerre szállunk le az ismerős fiatal újságírónővel. Ő előbb jött, a sajtót 10.40-re várják, én -mi tagadás- késve, de nem sújt le nagyon mélyen, hogy kihagyom a kötelező gyakorlatok, a költségvetési beszámolók egy részét.

Magabiztosan terelem őt is rossz irányba, de szerencsémre egy idő múlva győz benne az az újságírói rutin, amelynek gyanús a politikusok iránymutatása, és -hála neki- visszafordulunk a jó útra.

Bemászom a helyemre, de megint csak nem tudok kellően koncentrálni: egy óbudai ismerősnek ígértem elküldeni két jelvényt ("Haza-Szeretet-Európa"), adnám át a továbbításra vállalkozó kerületi elnöknek. Könyékig turkálok a táskámban, szakadt névjegykártyák, kiszáradt szempillaspirál, ismeretlen eredetű blokkok, egy fél gyanús küllemű keksz - jelvények sehol. A kongresszus nagyobb örömére mindent az ölembe borítok - és végre megvan! Most mát figyelek a mondatokra, épp időben. 

A színpadon Ujhelyi Pista: "Európa vagy Orbanisztán!" Karácsony Gergő: "Tudjátok-e, milyen fontos nap lesz jövő vasárnap?" Megdermedünk. Lehet, hogy a saját főpolgármesterjelöltünk hülyének néz minket? De jön a megváltó poén: "Gyereknap!" Ha másért nem, az ő kedvükért kell jól szavazni.

A terembe közben érkeznek a hírek a szélsőjobbos osztrák alkancellár, az Orbán által feldícsért kebelbarát botrányáról. Babrálunk az okostelefonokkal: megint egy nagy nacionalistáról derül ki, hogy nemcsak korrupt, de virtigli hazaáruló is. Karácsony: "A magyar kormányfő új európai szövetségesei zsebfasiszták lettek, hiszen benne vannak Putyin zsebében."

Tóth Berci futballhasonlattal él (tapasztalataim szerint ez az Y kromoszóma elengedhetetlen része): "a kispadra kell ültetni a szélsőjobbot!" Timmermans a kedvünkért tört magyar mondattal köszönt: "Szervusz, magyar!"

Magamban felelek: Szervusz, Európa, halló! Itt vagy a vonalban? Ugye nem kapcsoltak szét minket?