Mráz Ágoston: a kétharmad, nagyobb, mint a Fidesz-KDNP támogatottsága

HírKlikk 2018. április 17. 09:16 2018. ápr. 17. 09:16

Tény, hogy a választási rendszer felnagyítja az arányokat, tehát a parlamenti többség aránya, a kétharmad, nagyobb, mint a Fidesz-KDNP támogatottsága - mondta Mráz Ágoston Sámuel a PestiSrácoknak adott interjújában.

Hozzátette: a felnőtt társadalom 35 százaléka, a pártlistás szavazók majdnem 50 százaléka kifejezetten Fidesz-KDNP szavazó volt, és ez a magyar választási rendszerben kényelmesen elég az alkotmányozó felhatalmazáshoz.

A politológus szerint választási rendszer függő, hogy a szavazatarányból hogy lesz mandátumarány. Magyarország választási rendszere valahol az angolszász és a német választási rendszer között félúton helyezkedik el.

"Az angolszász választási rendszer alapja a relatív többség: aki a legtöbb szavazatot szerzi, az kapja meg a mandátumot. Ha Angliában rendezték volna meg a vasárnapi választást, akkor a Fidesz 86%-ot kapott volna" - tette hozzá.

A magyar választási rendszernek azonban van egy kompenzációs része (hogy lakosság-arányosan és földrajzi szempontból is mindenki képviselve legyen), így lett „csak” 67% a Fidesz támogatottsága. De a német választási rendszerben is 52% körül lenne a Fidesz támogatottsága, tehát akkor is egy kényelmes többségük lenne – hangsúlyozta a politológus.

Forrás: Pesti Srácok