Mrs. Európa, avagy Mutti utolsó húzása

HírKlikk 2019. július 18. 07:11 2019. júl. 18. 07:11

Angela Merkel von der Leyen megválasztásával megmutatta, hogy még mindig ő „Mrs. Európa” - írta a Focus német hetilap „Mutti utolsó húzása” című kommentárjában. Merkel számára a lap szerint mérhetetlenül fontos von der Leyen megválasztása. A jelölt megtalálása bonyolult volt, és nagyon nagy feladat elé állította az állam- és kormányfőket, de mindenekelőtt a német kancellárt. Előbb ejtenie kellett jelöltjét, Manfred Webert, aztán tekintettel a csúcsjelölti rendszerre Frans Timmermans felé fordult, végül keményen harcolt a kompromisszumos jelölt von der Leyenért. 

Lehet ezt a rugalmasságot elvtelennek nevezni, és szépséghiba, hogy von der Leyent az európai választók akaratának figyelmen kívül hagyásával választották meg, de azzal, hogy Macron Weber kérdésében megmakacsolta magát, egyszerűen új helyzet alakult ki. Az új jelölt keresésében nagyon sok érdeket kellett egyeztetni, és főleg figyelemmel kellett lenni a tanács és a parlament közötti érzékeny viszonyra. Az állam- és kormányfők hosszú alkudozás után olyan személyi csomagot állítottak össze, amelyre most von der Leyen megválasztásával pecsét került, és amelyben Macron és Merkel volt a két meghatározó szereplő. Merkel tudta, hogy jelöltje miatt problémákkal kerülhet szembe a berlini koalícióban, de kitartott mellette, mert tudta, hogy von der Leyen meggyőződéses Európa-párti, és hogy a védelmi minisztériumban elkövetett néhány hiba ellenére jó jelölt.

A kancellár bebizonyította, hogy a döntő órákban és a legfontosabb kérdésekben változatlanul hatalma van, és keresztül tudja vinni akaratát. Nem utolsó sorban azt is megmutatta, hogy a nagy egészet, jelen esetben Európa stabilitását tartja szem előtt. Tekintélye bizonyosan nem gyengült az utóbbi hetekben sem Európában, sem odahaza. Erre nagy szüksége is lesz, mert a kabinetben von der Leyen távozását követően a kabinetben is lesznek problémák, ősszel pedig jönnek a szászországi és brandenburgi tartományi választások, és könnyen lehet, hogy a koalíciós pártok ott jelentős veszteségeket szenvednek el, ami szintén nagy felszültségeket okozhat a nagykoalícióban.

Végül pedig von der Leyen megválasztásával még egyetlen európai probléma sincs megoldva: Merkelre, „Mrs. Európára” még nagy munka vár - írta a hetilap.