MSZP: a jövedéki adó egyharmadát kapják meg az önkormányzatok!

HírKlikk 2020. március 2. 12:57 2020. márc. 2. 12:57

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az üzemanyagból befolyó jövedéki adó egyharmada a települési önkormányzatokhoz kerüljön útfelújításra, útépítésre, zöldprogramokra, bicikliutak építésére és a tömegközlekedés fejlesztésére.

Az évi 6,5 milliárd liternyi felhasznált üzemanyag után 750 milliárd forintot fizetünk be jövedéki adóként, ami feneketlen kalapba kerül és most stadion, lówellness és kisvasút lesz belőle

– mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnessel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a szocialisták kezdeményezik, hogy a jövedéki adó harmadát – 250 milliárd forintot –, utalja vissza az állam az önkormányzatoknak.  Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelenleg egy „feneketlen költségvetési kalapba" folyik be a jövedéki adó, amelyből stadionok, kisvasút és „lówellness" épül.

Jelezte azt is, megkeresik az önkormányzati szövetségeket, hogy támogatásukat kérjék a javaslathoz. Elmondta, hogy az MSZP a héten benzinkutakon oszt szórólapokat és aláírást gyűjt az akció sikeréért.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke azt mondta, a Fidesznek nem barátja az önkormányzatiság: államosították az iskolákat, a kórházakat, most az iparűzési adót is el kívánják vonni, csökkenteni akarják az önkormányzatok mozgásterét. Hozzátette: a településeknek pénzre van szükségük, hogy el tudják látni feladataikat, meg tudják oldani a polgáraik problémáit.

Szerinte, ha az önkormányzatoknak lenne elég forrásuk, akkor nem várnának arra kegyként, hogy a kormány felújítsa az útjaikat.

A vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választásról – kérdésre válaszolva – Molnár Zsolt azt mondta, nagyszerű eredményt ért el a helyi MSZP, magabiztos szocialista győzelem született. Messzemenő következtetéseket levonni nem szabad, de alábecsülni sem lehet – közölte, megjegyezve, ez üzenet az ellenzéki tárgyalásokra: az MSZP-t sem lebecsülni, sem kihagyni nem szabad az együttműködésből.

Egy másik kérdésre válaszolva, Kunhalmi Ágnes kiállt a közös ellenzéki miniszterelnök, a közös lista és a közös egyéni képviselőjelöltek mellett, valamint közös választási programot is szorgalmazott. Ha ezek nem teljesülnek, akkor automatikusan kétharmada van a Fidesznek – magyarázta.

Molnár Zsolt legitimnek nevezte Jakab Péter Jobbik-elnök azon javaslatát, hogy két ellenzéki lista legyen, de elhibázottnak tartotta, mert szerinte a választók az októberi önkormányzati voksoláson világosan üzentek: közös listát akarnak. Elmondta azt is, a hogy az ellenzéki tárgyalások már zajlanak, szerinte ősszel már világos stratégiája lesz az ellenzéknek: 2021 az előválasztásról, 2022 pedig a kormányváltásról szól.