MSZP: a kormány azonnal hívjon le egymilliárd eurót az EU-tól bértámogatásra!

HírKlikk 2021. március 17. 14:50 2021. márc. 17. 14:50

A MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal hívjon le egymilliárd eurót az Európai Uniótól bértámogatásra, a munkahelyek megvédésére.

Komjáthi Imre, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel nem lehet várni, mert minden nap családok tömegei mennek tönkre a járvány miatt. Hangsúlyozta: az Orbán-kormány korrupcióban első helyen teljesít az unióban, de a bajba került dolgozók támogatása terén az utolsó helyen kullog.

Közölte: mintegy 300 ezren lettek munkanélküliek „a kormány lassú, elhibázott és szűkmarkú bértámogatása miatt", pedig minden bajbajutottat meg lehetne menteni. Példaként említette, hogy Ausztriában a bértámogatási rendszer újabb ütemét indították el: 430 millió eurót arra osztanak szét, hogy ki tudják fizetni a 13. havi fizetéseket és a bennmaradt szabadságokat, a vendéglátószektorban pedig 100 eurós „borravaló-átalányt" fizetnek.

Ezzel szemben Magyarországon 50 százalékos bértámogatás van, ami, „mire a dolgozókhoz jut, az éhenhaláshoz is kevés" – jelentette ki Komjáthi Imre, hozzátéve, hogy Magyarországon munkahelyvédelmi csomag helyett „oligarchavédelmi" csomag van. „Olyan beruházásokra költenek, amiket meg lehetne csinálni a járványhelyzet után is" – hangoztatta, példaként említve a túlárazott sportlétesítményeket és a vadászati kiállítást.

Ausztria, Szlovákia, Csehország, Spanyolország és Olaszország is igénybe veszi az Európai Unió segítségét – közölte. Kiemelte: a magyar kormánynak is volna lehetősége arra, hogy egymilliárd eurót azonnal lehívjon munkahelyvédelmi támogatásra. A kabinet azonban „sumákol, hallgat, miközben a vállalkozások, az emberek küzdenek a talpon maradásért" – fogalmazott.

Az MSZP a járvány kezdete óta követeli a 80 százalékos bértámogatást – emlékeztetett. A szocialisták elnökhelyettese azt is követelte, hogy távolléti díjat kapjanak azok, akiknek munkaidőben kell elmenniük beoltatni magukat.

Forrás: MTI/Hírklikk