MSZP: a kormány használjon fel minden uniós eszközt a segítségnyújtásra!

HírKlikk 2020. május 27. 14:28 2020. máj. 27. 14:28

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy használjon fel minden európai uniós eszközt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére – mondta Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kabinet 12 uniós lehetőséget használhatott volna a járvány elleni védekezésre, azonban több olyan eszköz is van, amelyeket érthetetlen módon nem vett igénybe.

Példaként említette az európai globalizációs és alkalmazkodási alapot, amelyből szerinte a magyar kormány tíz év alatt egyetlen egyszer sem hívott le forrásokat, holott az segítséget jelenthet a nagyszámú elbocsátások, munkahelymegszűnések esetén.

Ujhelyi István elmondta, a kormánynak haza kell hoznia minden uniós forrást, amelyekkel mérsékelheti a gyárbezárások, piacvesztés hatásait.

Kiemelte, az Európai Unió egy olyan költségvetést jelenthet be hamarosan, amelyben több közvetlen forrás juthat majd a kisebb magyar vállalkozásoknak és a „kisemmizett önkormányzatoknak", továbbá abból megoldható az egészségügy rendbetétele is.

A szocialisták brüsszeli képviselője megismételte, a „cserbenhagyás" költségvetésének tartják a kabinet jövő évi büdzséről szóló javaslatát.

Az MSZP ezzel szembeállítja saját, a valódi újjáépítést szolgáló tervezetét, amelynek kiadásai az emberek védelmét, valamint a  fejlesztést és a tudást szolgálják – tette hozzá.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt mondta, katasztrófához vezet, ha a kormány hagyja szétszakadni a szociális hálót.

Aláhúzta, áprilisban legalább 136 ezerrel több munkanélküli volt, mint tavaly ugyanekkor, a munkájukat elvesztőknek pedig azonnali segítség kell.

A szocialisták alelnöke elitista diktátumnak nevezte a kormány költségvetési javaslatát. Helyette szerinte egy baloldali, esélyteremtő és gondoskodó büdzsére lenne szükség.

Forrás: MTI