MSZP: a kormány nincs a helyzet magaslatán

HírKlikk 2019. június 24. 18:54 2019. jún. 24. 18:54

Korózs Lajos MSZP-s képviselő napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben arról beszélt, hogy egyre több helyen azt látni és érzékelni, hogy nem működik az állam, a kormány nincs a helyzet magaslatán. Úgy vélte, nem nyolcévezni kellene még mindig, hanem végre megoldani a problémákat.

Korózs Lajos napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy ha megnézzük a múlt heti híradásokat, akkor három-négy olyan ügy is címlapsztori volt, amelyet nem szabad szó nélkül hagyni.

Az egyik az, hogy a traumatológiai társaság közleményben adta hírül: nem hajlandók tovább tűrni az egyre romló ellátási körülményeket. Követelik az azonnali béremelést, és követelik, hogy értékén fizessék ki a baleseti ellátásokat, mivel az állam sokkal kevesebb pénzt ad a műtétekért, mint amennyibe az a kórháznak kerül.  

Korózs szerint ugyanilyen címlapra kívánkozó eset a sürgősségi centrumok áldatlan állapota. Köztudomású, hogy Budapesten négy ilyen centrum van, de nem azzal foglalkozik az egészségügyi vezetés, hogy hogyan lehetne a szakembereket pótolni, a hiányzó feltételeket biztosítani, hanem azzal, hogy a minisztériumban megmagyarázzák, miért lesz jó a három ellátási centrum, amikor a négy is kevés.

Az ellenzéki politikus szerint ebbe a felsorolásba kívánkozik az orvosi kamarának az a kutatása, amelyben azt mérték föl, hogy hajlandóak-e az orvosok demonstrációra, és hajlandóak-e az önként vállalt túlmunkát felmondani, magyarul a kötelező ellátandó feladaton kívül semmi mást nem vállalni. Korózs Lajos hangsúlyozta: csak májusban 84 olyan orvos volt, aki fölmondta az önkéntesen vállalt túlmunkát és kizárólag a kötelező túlmunkát hajlandó elvégezni.

Felszólalásában idézte Éger István nyilatkozatát is, aki szerint elszakadt a cérna. „Úgy tűnt, van egy eredményes megállapodás, amire azt mondták: májusban aláírjuk. Ez azonban elmaradt. A helyzet rendezéséhez minden feltétel adott, a politikai akaraton kívül. Azt is többször elmondtuk, hogy az egész ágazat rendbetételéhez (a bérekkel, a kórházi adósságokkal együtt) bő ezer milliárdra lenne szükség” – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Korózs Lajos úgy látja, hogy egyértelműen kasztosodik a magyar egészségügy. Emlékeztetett rá, hogy körülbelül félévvel ezelőtt ő is többször felhívta a figyelmet, hogy ha a kormány nem tesz semmit, akkor is kétszintűvé válik a magyar egészségügy. „Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a közoktatás és a felsőoktatás mellett az egészségügy is kasztosodik, és én azt gondolom, hogy ez a társadalom elleni bűncselekmény” – mondta.

Számtalan helyen azt látja és érzékeli, hogy nem működik az állam és a kormány nincs a helyzet magaslatán.

Példaként említette, hogy a hétvégén több megyére is rázúdult a csapadék. Korózs szerint a természeti katasztrófát nem elviselni kell, hanem fel kell rá készülni és nem stadionokat kellene építeni, nem Soros plakátokkal teleragasztani az országot, hanem elvégezni azokat a feladatokat, amelyek az ilyen havária helyzetek lehetőségét a legkisebbre csökkentik.

Ugyanezt tudja elmondani a MÁV-ról: a vonatok késnek, piszkosak, büdösek, a kormányablaknál és az okmányirodákban nem lehet egyszerűen ügyeket elintézni, mert a kilenc ablakból csak egy vagy kettőben ül ember, aki szóba áll az ügyfelekkel.

Nem lehet az országban már tanárt, óvodapedagógust találni, az érdekképviseletek szerint utóbbiból 840 hiányzik, de ugyanígy nincs egészségügyi szakdolgozó, nincs orvos, nincs szociális munkás.

Nem elmúlt nyolcévezni kellene, hanem ezekre válaszolni! – hívta fel a kormány figyelmét Korózs Lajos MSZP-s képviselő.

Forrás: Hírklikk