MSZP: adómentessé kell tenni a minimálbért!

HírKlikk 2021. április 14. 14:16 2021. ápr. 14. 14:16

Az európai minimálbér keretprogramjáról szóló uniós tárgyalásokról számolt be szerdán az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, aki szerint nem elég, ha uniós irányelv születik erről, Magyarországon adómentessé kell tenni a minimálbért.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly októberben ismertette javaslatát, amely javítaná az EU-ban a legkisebb bért keresők helyzetét.

Hozzátette: a javaslat kapcsán „gőzerővel" folyik a munka az EP illetékes szakbizottságában és a következő hetekben az EP is kialakíthatja álláspontját.

Közölte azt is, az unió soros elnöke, Portugália célja, hogy júniusig letegye az Európai Tanács asztalára a szociális Európával kapcsolatos kérdéseket, például az európai egészségügyi unió, vagy európai minimálbér ügyét.

Ujhelyi István szerint nem elég, ha a megszületik az uniós keretprogram a minimálbérről, Magyarországon is olyan kormányzat kell, amely figyel a minimálbéresekre.

Megismételte pártja javaslatát a minimálbér személyi jövedelemadó-mentességére. Hozzátette: az adójóváírás, sávos rendszerben több százezer embernek segítene a mediánbér összegéig.

Közölte, a dolgozói szegénység ugyanolyan veszélyes, mint a munkanélküliség, és ezt az Orbán-kormány nem hajlandó észrevenni.

Forrás: MTI