MSZP: az ellenállás minden formáját igénybe kell venni

HírKlikk 2018. december 15. 16:23 2018. dec. 15. 16:23

Az MSZP választmánya felhatalmazta helyi szervezeteit és politikusait, hogy az ország bármely pontján rész vegyenek a munka törvénykönyvének módosítása ellen szervezet demonstrációkon és segítsék a szakszervezeteket. A párt ezt azzal indokolja, hogy az ellenállás minden formáját igénybe kell venni.

Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke egy szombati, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány elvette a munkavállalóktól a cafetériát, aztán eltörölte a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A munka törvénykönyvnek módosításával, a "rabszolgatörvénnyel" pedig évi négyszáz túlórára szeretné kötelezni az embereket, úgy, hogy "három év múlva talán megkapják a fizetésüket" - tette hozzá.

Ezek az intézkedések egyértelművé tették, hogy a jobboldali, "már-már szélsőjobboldali" kormány gyűlöli a munkásokat - fogalmazott.

A politikus felszólította a kabinetet, hogy vonja vissza ezeket az intézkedéseket. Ha nem teszi meg, akkor mindenért, ami ezután történni fog Orbán Viktor és a kormány a felelős - szögezte le.

A tüntetésekről beszélve azt mondta, hogy az embereknek kinyílt a szeme, a magyar ellenzék pedig egységesen lép fel. Az ellenzék a héten megállapodott abban, hogy minden tevékenységüket egyeztetik és közösen végzik, "lehet azt mondani, hogy létrejött az obstrukciós bizottság" - fogalmazott a politikus.

Hozzátette, hogy az erőszaknak semmilyen formájával nem értenek egyet, ezért sem a parlamentben, sem azon kívül nem követnek el erőszakot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden "egypárti szabályt be fogunk tartani" - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón részt vett Kunhalmi Ágnes is, aki bejelentette, hogy az MSZP választmánya visszautasítja azt a "rabszolgatörvényt", amit a szocialisták szerint a parlament törvénytelenül fogadott el. A politikus egyúttal azt is visszautasította, hogy Kövér László házelnök puccskísérletnek minősítette az ellenzék parlamenti fellépését. Az ellenzék megpróbált élni a törvény adta jogaival, a Fidesz sértette meg az eljárási szabályokat és a törvényeket - szögezte le az MSZP választmányi elnöke.

A képviselő azzal folytatta, hogy visszautasította az ellenzéki képviselőkkel szemben kilátásba helyezett retorziókat, ahogy azt is, hogy az Állami Számvevőszék a Momentumot és a Párbeszédet "mondvacsinált érdekkel megpróbálja ellehetetleníteni".

A parlamentáris demokráciából kizárták az ellenzéket, ezért nincs más megoldás, mint hogy az ellenállás minden formáját igénybe vegyék - jelentette ki Kunhalmi Ágnes. A könnygáz össze fogja kovácsolni az ellenzéket, az ellenzéki szavazókat és mindenkit, aki demokráciában szeretne élni - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a karácsonyi időszakra felfüggesztik-e a tüntetéseket, Tóth Bertalan megismételte, hogy minden ügyben egyeztetnek. A Karácsony a családok ünnepe, de nem engedhetik, hogy a Fidesz ezzel visszaélve "elültesse az ellenállást", ezért még idén bejelentik, hogy mit terveznek januártól - közölte.

A tüntetők viselkedésére biztosan nem az a megfelelő reakció, hogy az egyik demonstrálót egy furgonban fojtogatja két rendőr, ahogy az sem, hogy felszólítás nélkül használnak gázsprayt, illetve az sem, hogy a családok harminc-negyven órán keresztül nem tudnak az előállított gyermekeik sorsáról - válaszolta egy újabb felvetésre.

Kunhalmi Ágnest szembesítették azzal, hogy 2015-ben még azt írta a Facebookon hogy: "ki fogjuk nyitni a boltokat vasárnap is, mert, aki akar, annak nem csak vásárolni, de dolgozni is joga van akkor, amikor akar!". A kérdésre Tóth Bertalan adott választ, aki azt felelte, hogy a vasárnapi nyitva tartás nem azt jelentette, hogy az embereknek túlmunkát kellett volna vállalniuk, hanem azt, hogy heti beosztás szerint vállalhattak munkát vasárnap.

A "magyar oligarchák", a Fidesz mögötti gazdasági holdudvar az "elrabolt közpénzből" a szezonális ágazatokban szerezett érdekeltségeket, például a mezőgazdaságban, az építő- vagy a szállodaiparban - folytatta gondolatait. Arról van szó, hogy a Fidesz a saját gazdasági hatalmát akarja kiépíteni "rabszolgaként dolgoztatva" a munkavállalókat - tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk