MSZP: az, hogy ide jutottunk, a Fidesz-kormány szégyene és felelőssége

HírKlikk 2022. november 30. 15:16 2022. nov. 30. 15:16

Továbbra is veszélyben van 5300 milliárd forintnyi – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság bejelentése után Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője.

A szocialista politikus Facebook-bejegyzésében elmagyarázza, mit jelent a döntés.

„Az Európai Bizottság nem tartja elegendőnek az Orbán-kormánynak a jogállam helyreállítása és a korrupció visszaszorítása érdekében megtett intézkedéseit, ezért azt javasolta az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszen fel a korrupciós kockázatok szempontjából a leginkább érintett három infrastrukturális – az energiahatékonysági, a közlekedésfejlesztési, valamint a területfejlesztési – operatív program forrásaiból 3000 milliárd forintot, a Helyreállítási Alapból elérhető 2300 milliárd forintnyi forrás kifizethetőségével kapcsolatban további feltételek teljesítését – így különösen az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének garantálását – követelje meg.”

Legyen egyértelmű: az, hogy ide jutottunk, a Fidesz-kormány szégyene és felelőssége! – írja posztjában.

„Orbánék 12 éven át tartó lopásai és a demokratikus intézmények, a fékek és egyensúlyok rendszerének szisztematikus lebontása, a „közmédia” uralásán és KESMA-n keresztül történt totális médiafölény megszerzése, illetve az egykor független intézmények elfoglalása vezetett oda, hogy az Európai Parlamentnek a – Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magában foglaló – háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjének”.

Ha az Európai Tanács mikuláskor elfogadja a Bizottság javaslatát, akkor 2024-ig ezzel az Orbán-kormány haladékot is kapott arra, hogy megfeleljen az európai normáknak, és a magyar költségvetés is kap elegendő plusz forrást ahhoz, hogy elkerüljük a még nagyobb válságot! Orbánéknak élnie, és nem visszaélnie kellene ezzel a lehetőséggel, Magyarország érdekében! – fogalmaz Tóth Bertalan.

„Magyarország érdeke ebben a helyzetben továbbra is az, hogy veszteség nélkül hozzáférjünk az ország felzárkózását, fejlődését segítő uniós pénzekhez, akár az önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen brüsszeli pályáztatásainak lehetővé tételével.

Másfelől pedig az, hogy az EU kikényszerítse a jogrend demokratizálását és a korrupciós kockázatok csökkentését.”

Forrás: Hírklikk