MSZP: Az operatív törzs és a kormány hibátlanul végezze a dolgát!

HírKlikk 2020. március 6. 13:54 2020. márc. 6. 13:54

Négy intézkedés haladéktalan megtételére szólította fel a kormányt a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatban Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, pénteki sajtótájékoztatóján.

Először, az operatív törzs, ülését követően, tájékoztasson mindarról, amiről eddig nem tájékoztatott: miért van „sok napos lyuk” az iráni egyetemisták történetében, hogy fordulhat elő, hogy a kormánynak nincs információja arról, hogy a fertőzött diák hol, kivel érintkezett, és hogyhogy nem talált a kormány a fertőzött élettársakon kívül egyetlen elkülönítendő kontaktszemélyt sem az iráni, sem az amerikai fiatalok esetében?

Másodszor, azonnal erősítse meg a kormány a koronavírus elleni védekezésben az „első védvonalként” megjelölt vidéki háziorvosi rendszert, hiszen januárban 469 betöltetlen háziorvosi hely van Magyarországon, ami miatt 600 000 ember nem jut hozzá az alapellátáshoz.

„Mit tud tenni egy vidéki állampolgár, Marika néni hogy jut el az ellátáshoz? Kit kell keresni, amikor az ő körzetében nincs is háziorvos?” – kérdezte.

Meg kell tehát erősíteni az egészségügyi prevenciós szolgáltatásokat, javítani a szűrőprogramok hozzáférhetőségét, és külön fejlesztési programot kell indítani, addig is minden segítséget megadva a háziorvosoknak.

Harmadszor, a kormánynak biztosítania kell az alapvető higiénés feltételeket az oktatási Intézményekben. Elfogadhatatlan, hogy van olyan iskola, melynek mosdójában nemhogy kézfertőtlenítő, de még szappan sincs.

Negyedszer, a hiteles és professzionális tájékoztatás érdekében fontolja meg a kormány, hogy a nemzeti konzultációra fordítandó pénzt csoportosítsa át a vírus elleni küzdelemre és a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra.

„Ha valamikor, akkor most kellene minden háztartásba eljuttatni azokat az információkat, amelyek tartalmazzák a fertőzés elkerülése érdekében, illetve a fertőzés esetén követendő teendőket” – hangsúlyozta, felhíva a figyelmet: a hamis biztonságérzet keltése legalább annyira veszélyes, mint a pánik.

Kiemelte: mindez nem pártpolitikai csata kérdése, „hanem az emberek egészsége és élete védelmében kötelezően megteendő intézkedés.

„Pánikra nincs ok, aggodalomra van. Az operatív törzs és a kormány hibátlanul végezze a feladatát!” – szólított föl.