MSZP: az ország fizeti meg a Varga és Matolcsy közti ellentétet

HírKlikk 2021. február 13. 08:20 2021. feb. 13. 08:20

Ismét egymást bírálta a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke. Varga Mihály egy írásbeli kérdésre adott válaszba bújtatva felelt Matolcsy György bírálataira. Az elemző szerint Matolcsy veszített a politikai súlyából.

A közgazdász hozzátette: a jegybanknak a saját teendőit kellene előtérbe helyeznie. Közben az ATV Híradójában elhangzott, hogy az MSZP szerint az ország lehet a vesztese a Matolcsy és Varga közötti adok-kapoknak.

„Matolcsy és Varga azért már tényleg több éve csörtéznek egymással" – foglalta össze Pulai András elemző.

Hogy a jegybankelnök és pénzügyminiszter mást gondol a gazdaságról, az nem újdonság. 2019 szeptemberében Varga Mihály arról beszélt, hogy a magyar gazdaság aranykora kezd véget érni. Matolcsy György azonban azt mondta: nincs vége, még évtizedekig tart, és sikeresen felzárkózunk a nyugathoz.

Matolcsy bírálatai az utóbbi időben sem hagytak alább, sőt. A jegybankelnök szerint Magyarországnak nincs egységes és világos jövőképe, miközben az állami beruházásokban sem volt fordulat. Matolcsy György bírálataival kapcsolatban az MSZP elnöke írásbeli kérdést tett fel a pénzügyminiszternek. Válaszában Varga Mihály azzal vágott vissza, hogy a gazdaság dinamikus növekedési pályán van. Hozzátette azt is: az állami beruházások növelésével sem lehet ellensúlyozni a járvány okozta visszaesést.

Az elemző szerint a törésvonal nem lehet hatással a Fideszre, Matolcsyra viszont annál inkább:

„Azt is mutatja egyébként ez a helyzet, hogy Matolcsy mintha egy kicsikét kijjebb szorulna ennek okán a Fidesz gazdaságpolitikai, döntéshozatali mechanizmusaiból. És talán sokkal kevésbé hallgatnak rá, mint mondjuk az első ciklusban, amikor Orbán Viktornak minisztere volt és ugye nem jegybankelnöke."

A jegybank korábbi elnöke azt mondta: programja a kormánynak van, a jegybanknak inkább a saját feladatára kellene fókuszálnia.

„Az azonban nincs egészen rendben, hogy az alaprendeltetését a nemzeti bank nem nagyon tölti be, hiszen Európában, az Európai Unióban a második leginflációsabb ország Magyarország, és ami a valutánknak az értékveszését jelenti, abban nagyon vacakul szerepelt a magyar forint" – nyilatkozta az ATV Híradóban Bod Péter.

Az MSZP szerint az adok-kapok árát az ország fizeti meg. Az elmélyülő szegénység mellett, a versenyképességet is több dolog hátráltatja.

„Ha megnézzük az oktatásra és az egészségügyre fordított összegeket, akkor ezek elmaradnak a környező országokéhoz képest. És ugye ami a versenyképességet még hátráltatja, az az, hogy az Európai Unión belül – holtversenyben Romániával és Bulgáriával – a legkorruptabb ország Magyarország" – mondta Tóth Bertalan.

A presztízsberuházások helyett a szocialisták a társadalmi problémákon, így a lakhatási válság megoldásán dolgoznának – olvasható az atv.hu oldalán..

Forrás: atv.hu