MSZP: az újjáépítéshez védelem, fejlesztés és tudás kell

HírKlikk 2020. május 25. 09:31 2020. máj. 25. 09:31

Pénz, értékteremtő munka és a fejlődés esélyének biztosítása viheti ki a válságból az országot Tóth Bertalan szerint. Az MSZP elnöke a Népszava oldalán megjelent vasárnap megjelent írásában tett javaslatokat a koronavírus-járvány által felfedett hibák kijavítására, illetve a várható válságból való kilábalás elősegítésére.

A politikus rámutatott, hogy a koronavírus-járvány több hiányosságot is a felszínre hozott, így a szociális ellátórendszer hibáit, amelyek érdemi beavatkozás nélkül szociális katasztrófához vezetnek: a gyermekéhezés, a szegénységi küszöb alatt élők nagy száma, ami tovább növekszik a mostani elbocsátásokkal.

„A kormány gazdasági mentőcsomagja eközben nem nyújt elegendő segítséget a munkahelyek védelméhez, pláne nem újak létrehozásához, valamint a munkájukat már elvesztett tömegek megélhetéséhez” – írja Tóth, aki úgy véli, azonnali védelemre van tehát szükség, amely esélyt ad számukra a túlélésre, a megélhetésre.

A pártelnök szerint az egészségügyben is megmutatta a járvány a követendő utat: „csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, eszközök beszerzéséhez szükséges pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel”.

„A koronavírus-járvány tapasztalata az is, hogy akinek jól alkalmazható tudása van, diplomával rendelkezik, az sokkal könnyebben őrzi meg munkahelyét, mint akinek nincs, és az is, hogy könnyebben fog elhelyezkedni. Nyilvánvalóvá vált az, amit sokan képviseltünk, hogy nincs fontosabb, mint az alkalmazható tudás, ezért erre kell épülnie az oktatáspolitikának” – világít rá a szocialista politikus, aki a környezetvédelemre is kitért az írásban:

„Olyan nagyszabású beruházási programot célszerű indítani, amely egyszerre segíti a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, a foglalkoztatás növelését, a kutatást, a fejlesztést, az innovációt és a digitalizációt”.

Tóth Bertalan írásában bírálta a kormányt, amiért „elszalasztotta a korai beavatkozással járó előnyöket, nem lépett időben a válság gazdasági és szociális hatásainak csökkentése érdekében, kirúgások, fizetéscsökkenés, cégcsődök indultak el, a válság mélysége egyelőre felmérhetetlen”, ezért szerinte egy olyan intézkedéscsomagra van szükség, amely „rövidtávon meggátolja a radikális jövedelem- és fogyasztáscsökkenést, biztosítja a hétköznapi megélhetést; új munkahelyeket eredményez olyan tevékenységekkel, amelyek hozzájárulnak Magyarország zöld, fenntartható és igazságos irányba állításához; tudást és képességeket ad mindenkinek ahhoz, hogy sikeres életet szervezhessen, értelmes, értékteremtő munkát végezhessen, és eredményes életet rendezhessen be”.

Konkrét javaslatok

Az MSZP a szociális háló befoltozására az állami támogatások növelését javasolja: az álláskeresési támogatás 9 hónapig minimum nettó 100 ezer forint legyen; meg kell duplázni a családi pótlékot, GYES-t, GYET-et, anyasági támogatást, és nagyobb segítséget kell adni a gyermekneveléshez és az otthonápoláshoz. Emellett „tisztességes és értékálló” nyugdíjemelésre van szükség a szocialisták szerint.

„Az azonnali, túlélést segítő intézkedéseken túl szükség van egy olyan gazdasági kilábalási programra is, amely nem csak átmeneti támogatást, de hosszú távú értéket is teremt minden magyar ember számára” – írta Tóth Bertalan, kifejtve, hogy jelentős mértékű, az otthonokat célzó energiahatékonysági- és zöld fejlesztési programra tesznek javaslatot, „amely munkahelyet teremtene, növelné a lakások értékét, mérsékelné a válságban érintett építőipar nehézségeit, és átrendezné a viszonyokat a nagy, egyszeri – egyébként fenntarthatatlan – monumentális építkezések felől a kisebb léptékű, de az ország egészét elérő építések felé”. Ebben többek között egy 750 milliárdos otthonfejlesztési csomag, egy ezermilliárdos bérlakásépítési program is szerepel.

A pártelnök által vázolt elképzelésekből nem maradhatott ki az egészségügy és az oktatás sem: előbbiben egy újragondolt ellátási rendszert javasolnak, megfelelő pénzügyi feltételek megteremtésével, új gyógyszertámogatási renddel, ésszerű betegirányítással, megfelelő orvosi és ápolói fizetésekkel.

Az oktatásban pedig azt szeretnék elérni a szocialisták, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson el a tudás megszerzésének útján, hogy „tehetségen és szorgalmon múljon az előmenetel, ne az öröklött vagyoni különbségeken”.