MSZP: folytatódik a Budapest elleni kormányzati bosszúhadjárat

HírKlikk 2021. október 27. 10:22 2021. okt. 27. 10:22

Folytatódik a kormány bosszúhadjárata Budapest és a fővárosi kerületek ellen. A kormány ahelyett, hogy segítene nekik, további elvonásokat eszközöl – mondta az MSZP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Horváth Csaba, aki Zugló polgármestere is, azt mondta, az elmúlt egy évben az iparűzési adó megfelezése súlyos terhet jelentett az önkormányzatoknak. Ez az elvonás Zuglónak csaknem 2 milliárd forint veszteséget jelentett, két év alatt pedig nagyjából 6,7 milliárd forint közvetlen veszteséget, kárt okozott a kormány – fejtette ki. Hozzátette: ez Budapest esetében két évre – az iparűzési adót nézve – 17 milliárd forintot jelent. Példaként elmondta, ebből a pénzből fel lehet újítani egy hidat, több száz szociális bérlakás épülhetne, vagy be lehetne fejezni a Biodómot.

A pénzt lenne hová költeni, hiszen a budapestiek naponta 20 milliárd forintot fizetnek az államkasszába, amiből alig két százalékot kapnak vissza; ebből kellene a közvilágítást, a közlekedést vagy a szociális hálózatot fenntartani – mondta a politikus.

Horváth Csaba szerint a kormány nem mutat szándékot az együttműködésre, nem konszolidál és úgy tűnik, viselkedése önsorsrontó, hiszen az elmúlt években sorozatos választási kudarcok érték, minden létező választást a kormány elveszített a fővárosban, és jövő tavasszal is „erre készül".

A helyzet méltánytalan, erre kell a budapestieknek és az ország lakosságának jövőre választ adni, az elégedetlenséget szavazatokkal kifejezni – hangoztatta az MSZP-s politikus.

Forrás: MTI