MSZP: jövőellenes és igazságtalan a költségvetés tervezete

Márkus 2019. június 19. 19:08 2019. jún. 19. 19:08

Jövőellenesnek és igazságtalannak nevezte a jövő évi költségvetésről szóló javaslatból kiolvasható újraosztási szándékot szerdán a parlamentben Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka.

2020-ban több mint 2200 milliárd forinttal nagyobb bevétellel tervez a kormány. Tóth Bertalan szerint hiába a növekvő állami bevételek, ha a jelenlegi hatalom ezeket inkább saját magára és a holdudvarára költi. A szocialisták vezérszónoka egy Orbán Viktor idézettel is készült: „a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.”

Tóth Bertalan emlékeztetett rá, hogy a forint 21%-kal gyengült 2010 óta. A miniszterelnök korábbi eszmefuttatása szerint a forint gyengülése azt jelenti, hogy tulajdonképpen "ellopják a pénzt az emberek zsebéből", mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér – mondta Tóth Bertalan.

Hozzátette: értjük Varga Mihály szavait, hogy itthon is lehet nyaralni, de a gyenge forint nem csak a nyaralást tervezőknek okoz gondot, hanem az út szélén hagyott emberek millióinak, és a devizakárosultak tízezreinek is. A gyenge forint egyértelműen a kormány és a Magyar Nemzeti Bank felelőssége.

Tóth Bertalan szerint a kiadási oldal igazságtalanságainak bemutatásához elegendő megnézni, hogy mennyi pénzt szán a Fidesz az állam működésére és mennyit szán egészségügyre, oktatásra, szociális célokra.

Az állam működési funkcióira, tehát saját magára költi a költségvetési kiadások 18,4%-át, csaknem 4.000 milliárd forintot. Miközben Orbán olcsóbb államot ígért, tíz év alatt az állam működésének költsége nominálisan megduplázódott.

Az MSZP szerint ez így nincs jól, ezen változtatni kell. Az elosztható pénz több lett, mégis kevesebb jut belőle az állam valódi feladataira, mert a Fidesznek stadionok kellenek, meg propaganda, meg soha meg nem térülő atomerőmű.

Erre mondják a szocialisták, hogy ez a korrupció költségvetése, hiszen az erre fordított közpénz százmilliárdok így veszítik el közpénz jellegüket Rogán, Orbán, és a kormánytagok más közeli ismerőseinél – húzta alá a frakcióvezető.

Tóth Bertalan szerint a 2020. évi költségvetés azért jövőellenes, mert a jövőt jelentő oktatásra arányában sokkal kevesebb jut 2020-ban, így 2010 után továbbra sem kíváncsi a kormányzat a pedagógusok és a diákok, hallgatók, vagyis a jövő generációinak jogos követeléseire. A jövő biztonságát jelentő egészségügy rendszerszintű problémáinak kezelését továbbra is elhanyagolja; a közalkalmazottak számára 10 év elteltével még mindig csak a béremelés ígéretére futja; sem a honvédelmi, sem a rendvédelmi alkalmazottaknak nem ad egy forint fizetésemelést sem, ellenben nem számít a pénz, ha Paks II.-ről, a Budapest-Belgrád vasútvonalról, vagy a „közszolgálatinak” nevezett pártmédiáról van szó, mert ezekre a célokra együttesen 216 milliárd forint van betervezve.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a nyugdíjak jövőre is csupán a tervezett infláció mértékével emelkednek, így 2,8%-kal. Egyes számítások szerint, ha visszatérnének a korábbi ún. svájci-indexáláshoz, akkor akár 7%-os emelés is lehetséges lenne.

A családok kiemelt támogatása érdekében szükségét látják, hogy a minden gyermeknek eljutó családi pótlék összegét megduplázzák, a GYES-t, a GYET-et megháromszorozzák.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szocialisták úgy látják, hogy bővíteni szükséges a szociális tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatás keretösszegét.

A lakhatási szegénység csökkentése érdekében fontosnak tartják, hogy ne csak a magasabb jövedelmű családok otthonteremtését támogassa az állam, hanem a szociális bérlakásrendszer fejlesztésével az alacsony jövedelmű családokat is.

Átcsoportosítást javasolnak az oktatás területén a pedagógusok béremelésére, az egyetemek támogatására, és a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programokra.

Átcsoportosítást javasolnak továbbá az egészségügy területén az egészségügyi dolgozók, orvosok átfogó béremelésére, a mentődolgozók megígért juttatásaira és a kórházi infrastruktúra fejlesztésére, a gyógyszerártámogatások jelentős szintű növelésére, mert.

Az MSZP vezérszónoka szerint ezeknek a fedezete bőven rendelkezésre áll a jövőellenes 2020. évi költségvetésben, a propagandára, az atomerőműre, a közmédiára, a stadionokra és presztízsberuházásokra szánt források között.