Hiller: ne lehessen egy tollvonással elvenni a pedagógusok közalkalmazotti jogait

HírKlikk 2021. december 1. 11:46 2021. dec. 1. 11:46

2013 óta veri át a kormány a tanárokat. Látszik, hogy a kultúra többi dolgozójához hasonlóan, még a közalkalmazotti státuszt is elvennék a bérek könyörtelen befagyasztása után.

Az MSZP kiáll amellett: ne lehessen ugyanazt megcsinálni több, mint 120.000 pedagógussal és családjukkal, mint amit a könyvtárosokkal, hogy nyolc és fél év után, pár százalékkal nagyobb béremelésért cserébe, egy tollvonással megvonják a közalkalmazotti jogaikat – mondta el Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

„2011 decemberében alkotta meg a parlamenti többség ezt az általam szakmai értelemben hitványnak tartott köznevelésinek nevezett törtvényt ” – emlékeztetett Hiller. Ebben brutálisan óraszámot növeltek és elvették a pótlékok többségét. „A minimálbér emelkedett, a tanárok meg ottmaradtak. Ezért kell föltenni a kérdést, hogy mi lesz a tanárainkkal? Úgy tanítanak, hogy miközben az volt az ígéret: »Emberek, magyarok, pedagógusok, több munkát akarunk tőletek, ezért több pénzt adunk…« Ebből megmaradt a több munka, a több pénz, az meg egy ilyen ficni-ígéretben, hogy ugyan elmaradt az, hogy a minimálbérrel emelkedett a fizetésetek, de kaptok tíz százalékot, »legyetek boldogok.« (…) Én azt látom, hogy ennek a kormánynak az a stratégiája, hogy akkor kaptok több pénzt esetleg, ha föladjátok a közalkalmazotti státuszotokat. Így volt a közkultúrában, a közművelődésben… Így volt a felsőoktatásban… Most ez egy lényegesen nagyobb tömeg, itt most több, mint 120 ezer magyar közalkalmazottról, az állami intézményeinkben oktató pedagógusaink gyakorlatilag mindegyikéről van szó!.” Hiller említette a finn, észt és lengyel modellt, amelyeknek van egy közös vonásuk. „Volt egy bizonyos alap-megállapodás, tudniillik, hogy úgy alakítjuk ki az oktatás, ezen belül a közoktatás lényegét, hogy bár bekövetkezhetnek kormányváltások, de a lényegében nem rángatjuk a rendszert, mert abból nem lesz színvonal emelkedés (…) Ennek az esélyét a jelenlegi kormánynál nem látom. Kiölték a magyar politikából a kompromisszumot, amely egyébként az egyik legerősebb eszköze egy erős törvénynek, az nem »gyávaság« a kompromisszum, kicsit kéne olvasni Deák Ferencet is.”

„Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje fölkérte az én párttársamat, Komjáthi Imrét, hogy a szakszervezetekkel való kapcsolattartást szervezze. Ez az ember ezt csinálja. Őszintén remélem, hogy két héten belül konkrétumokról tudunk beszámolni (…) én úgy tudom, hogy meglesz” – jelentette be.

„Nincs olyan párt az együttműködő ellenzékben illetve a miniszterelnök-jelöltünk, aki nem ismerte volna fel és mondaná, hogy a magyar oktatás, ezen belül a közoktatás színvonala, színvonal-emelése és a pedagógusok bére között ne lenne egyenes arányosság, magyarul: akarjuk emelni a színvonalat, ez a pedagógus bér rendezés nélkül nem fog menni, ez az ellenzék minden pártjának és a megválasztott miniszterelnök-jelöltünknek is az egyik sarokpontja.” – hangsúlyozta Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke.