MSZP: nő a nyugdíjasok szegénysége

HírKlikk 2020. február 25. 05:30 2020. feb. 25. 05:30

Bangóné Borbély Ildikó a nyugdíjemelés módszerét kifogásolta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben, hétfőn.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint, az inflációt követő nyugdíjemeléssel meglopták a nyugdíjasokat, akik novemberig hiteleznek a kormánynak. Az árak változása mellett, a béremelkedést is figyelembe vevő nyugdíjemelést szorgalmazva, azt mondta, a kormány nyugdíjemelési technikája azt jelenti: aki kevés nyugdíjból élt tavaly, annak Orbán Viktor garantálja, hogy idén is kevésből fog élni.

Szólt arról is, hogy nő a nyugdíjasok, különösen a 65 év feletti nők szegénysége. Elfogadhatatlannak nevezte az időseknek juttatott utalványok rendszerét, mert az korlátozottan felhasználható és nem épül be a nyugdíjba. Sürgette a rokkantak helyzetének törvényi rendezését is.

Rétvári Bence államtitkár az Eurostat adataira hivatkozva közölte, szegénységnek vagy társadalmi kirekesztődésnek kitett idősek aránya a szocialista kormány alatti 19 százalékról 11 százalékra mérséklődött. A relatív jövedelmi szegénység az uniós átlag, 15,1 százalék alatt, Magyarországon pedig 10 százalék körül van – mondta.

Hozzátette: a rokkantak foglalkoztatottsága 20 százalékról 40 százalékra nőtt és nem segélyből, hanem piaci munkabérből élnek.

Forrás: MTI