MSZP: szűkíteni kell a gazdagok és szegények közötti szakadékot

HírKlikk 2021. február 14. 13:45 2021. feb. 14. 13:45

A gazdagok és a szegények közötti szakadék szűkítését sürgette az MSZP elnökhelyettese. Komjáthi Imre. Vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta nagyon sok olyan igazságtalan döntés született, amelyekkel növelték az egyenlőtlenséget, a gazdag gazdagabb, a szegény szegényebb lett.

 Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány „folyamatosan az átlaggal számol", miközben a magyar emberek jó része átlag alatti jövedelemből, bérből és nyugdíjból él.

A gazdagok és szegények közötti szakadék szűkítésének feladata 2022 után „a köztársaságpártiakra hárul" – jelentette ki Komjáthi Imre, hozzátéve, az MSZP álláspontja szerint minden magyar embernek joga van a tisztes bérre, tisztes nyugdíjra, tisztes megélhetésre.

A szocialista politikus szerint a valóság elfedéséért a Fidesz előszeretettel beszél az átlagról, de azokról az emberekről soha nem beszél, akik az átlagos jövedelemszint alatt élnek, „a Fidesz kormányzásának valódi veszteseiről".

Azt már látjuk, hogy kik vannak az átlag felett. „Látjuk a Fidesz új arisztokráciáját, a miniszterek gazdagodását, a miniszterek barátainak, családtagjainak gazdagodását, látjuk a Fidesz új földesurait és földeshölgyeit" – közölte Komjáthi Imre.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentése szerint egy átlagos magyar család tavaly, a koronavírus-járvány alatt 800 ezer forintot tudott félretenni, majd azt kérdezte: mi van az átlag alatt élőkkel, azokkal a háztartásokkal, ahol mindkét kereső szülő elvesztette a munkáját a járvány miatt.

Azt mondta, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint januárban mintegy 300 ezer álláskereső volt; csaknem felük semmilyen ellátást nem kap a kormánytól.

A kormány nem érti, hogy ezeknek a bajba jutott embereknek segítségre van szükségük – mondta Komjáthi Imre.

Emlékeztetett: az MSZP a koronavírus-járvány óta folyamatosan követeli, hogy emeljék kilenc hónapra az álláskeresési támogatás idejét, az összegét pedig minimum 100 ezer forintra. Követelik a 80 százalékos bértámogatást a bajba jutott munkavállalóknak is.

Komjáthi Imre szólt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 1,2 millió nyugdíjasnak átlag alatti a nyugdíja, ők arra kényszerülnek, hogy máról holnapra éljenek egy teljes ledolgozott élet után.

Az MSZP azt javasolja, hogy minden nyugdíjas azonos összegű pluszjuttatást kapjon. Ha így lenne, minden nyugdíjasnak 37 650 forint jutna, amivel a nyugdíjasok 70 százaléka jobban járna – közölte a 13. havi nyugdíj első részletére utalva.

Komjáthi Imre szerint az átlagfizetések sem fedik a valóságot, mivel nem veszik figyelembe a részmunkaidősöket, vagy az ötnél kevesebb embert foglalkoztatókat. A magyar dolgozók jelentős része soha nem találkozik a számláján „azokkal az átlagösszegekkel, amelyeket a KSH előállít" – mondta.

Forrás: MTI/Hírklikk