MSZP: újjáépítésre van szükség!

HírKlikk 2020. május 25. 19:15 2020. máj. 25. 19:15

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az Országgyűlés munkája hétfőn. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a járvány reflektorfénybe helyezte a Fidesz elmúlt tízéves kormányzásának hibáit, amelynek orvoslására ismertette pártjának javaslatait.

Tóth Bertalan szerint, a kormány szétszakította a szociális hálót, 500 ezer gyermek éhezik, 3 millióan élnek létminimum alatt és több százezer nyugdíjas él szegénységben. Az elmúlt tíz évben nem emelték meg a családi pótlékot, a GYES-t, a GYET-et, az anyasági támogatást, a Babakötvény induló összegét és a minimál-nyugdíjat sem.

A frakcióvezető úgy véli, katasztrofális az egészségügy helyzete is. A járványhelyzetben az ápolók 20-30 százalékkal kevesebbet keresnek, mert nem tudnak mellékállást vállalni. Miért nem keresnek ők annyit, hogy erre ne szoruljanak rá? – tette fel a kérdést. A politikus szerint, hadgyakorlatot vezényeltek az egészségügyben, ezzel több ezer ember életét veszélyeztették. Mit szólnak az esztergomi esethez? Szórakoztató történet? – folytatta a kérdések sorát, arra kérve a kormányt, hogy nézzenek a szemébe annak a családnak, amelyik elveszítette a gyermekét, az édesanyját.

Tóth Bertalan megjegyezte, vállalkozások tízezrei vártak arra, hogy megsegítsék őket, ahogy a környező országokban tették. De elkésve és szűkmarkúan történt, ennek következménye, hogy több mint százezer munkahely szűnt meg.  

A frakcióvezető emlékeztetett: körbe roadshowzták az országot annak idején, hogy a digitális tartalmakat fejlesztik, több tízmilliárd forintnyi uniós támogatást jelentettek be, majd amikor be kellett vezetni a digitális oktatást, a gyermekek egyharmada kiesett az oktatási rendszerből.

Tóth Bertalan úgy véli, újjá kell építeni a szociális hálót, ezért az MSZP azt követeli, hogy emeljék meg a családi támogatásokat. Emeljék meg a nyugdíjat, kezdjék meg az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását. Újjá kell építeni az egészségügyet – folytatta –, ezért az MSZP azt követeli, hogy emeljék meg – a Magyar Orvosi Kamara javaslata alapján – az egészségügyi dolgozók bérét és legyen egy önálló egészségügyi minisztérium, felelős vezetővel, mert a jelenlegi alkalmatlan.

Hozzátette: újjá kell építeni a gazdaságot is. Ne elsősorban közmunkában gondolkodjanak, az önkormányzatokon keresztül álljanak neki az épületszigetelési programnak, teremtsenek ott munkahelyet. Álljanak neki bérlakásépítési programoknak, hogy a fiatalok el tudják kezdeni az életüket, és az önkormányzatokon keresztül valósítsák meg ezeket a beruházásokat.

Tóth Bertalan szerint újjá kell építeni az oktatás rendszerét is. Ma a gyerekeknek jelentős része nem rendelkezik a 21. századi kihívásoknak megfelelő tudással, és ha várják a járvány második hullámát, akkor biztosítani kell a megfelelő eszközöket, hogy legközelebb senki ne essen el az oktatástól és mindenki férjen hozzá a megfelelő tudáshoz.

Az MSZP frakcióvezetője hozzátette, ez az a javaslatcsomag, amely valóban segítene a magyar embereknek, és amelyben kifejeződhetne a valódi szolidaritás, a valódi összetartozás, vagy amit mindig emlegetnek, az összefogás, hogy valóban senki ne érezze magát egyedül.

Forrás: Hírklikk