MSZP: visszaadjuk az embereknek a szabad döntés jogát

HírKlikk 2021. január 27. 15:10 2021. jan. 27. 15:10

Vissza kell adni a döntést a helyben élő embereknek: ezt fogja szolgálni az új, köztársaságpárti kormány – erről tartott online sajtótájékoztatót szerdán az MSZP képviseletében Molnár Zsolt, pártigazgató, Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes és Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.

„Mi, a demokratikus oldal egyik meghatározó pártja, a Magyar Szocialista Párt elmondjuk, hogy milyen jövőképet szánunk Magyarországnak, azon belül az önkormányzatoknak. Elfogadhatatlan az elmúlt 11 év önkormányzati kivéreztetése, de mi visszaadjuk az embereknek a szabad döntés jogát” – ígérte Molnár Zsolt.

Tüttő Kata elmondta, az államosítások, a centralizáció és az önkormányzatoktól elvett pénzek és döntési jogok szöges ellentétben állnak a helybeliek érdekeivel. „Az önkormányzatoknál mindenekelőtt arra gondolunk, hogy a befizetett adónk legalább egy részéről eldönthessük, hogy mire fordítsuk, hiszen a Várból nem lehet eldönteni, hogy mit egyenek a gyermekek az iskolában, hogy járjon a busz, vagy melyik utat kell felújítani”.

Emlékeztetett, az egyik legrettentőbb lépés az volt, hogy a kormány elvette a kórházakat és az iskolákat, amelyek finanszírozását korábban az önkormányzat segítette. „Ezután elvették a bevételeinket is, még a helyi iparűzési adó nagy részét is elvették. Ráadásul elvettek területeket, a színházakat, az építésügyet, a közösségi közlekedés támogatását, a buszokat, HÉV-et. (…) Miközben például a budapestiek azt akarják, hogy a Ligetben ne legyen beépítés 0 ezt figyelmen kívül hagyják –, a víz- és csatornázás adóját pedig többszörösére emelték. A kormány döntései miatt ezek mind-mind veszélybe kerültek” – sorolta a legégetőbb problémákat.

„Városaink kifosztása nem kormányzás! Meg fogjuk védeni az önkormányzatokat, hogy a lakóknak valódi beleszólásuk legyen a helyi ügyekbe!” – vetítette előre a főpolgármester-helyettes.

„Olyan kormányt fogunk alakítani, amely békésen segíti az önkormányzatokat, amely békésen, közösen építi a jövőt! Megadja az önrendelkezést az embereknek, hogy eldönthessék, stadiont akarnak-e, vagy korszerű közlekedést, metrót, járműveket, tiszta köztereket, felújított utakat, jó iskolákat, és korszerű, mindig a szolgálatukra álló egészségügyet, amely előrébb való, mint a stadionépítés” – hangsúlyozta Horváth Csaba.

Elmondta, pártja szerint olyan kormány kell, amelynek a kórházak és az iskolák helyzete fontosabb, mint a presztízsberuházásoké; amely az életminőség fejlődését támogatja, és nem „a haverok egy szűk körét”.

„Olyan kormányra van szükség, amely a tisztességes vállalkozókat támogatja és nem a haverok zsebét tömködi; amely a kölcsönös tisztelet és partneri munkamegosztás jegyében tiszteli az önkormányzatokat, és tiszteli a helyben élő emberek véleményét, és ennek jegyében kiszámítható pályát biztosít az önkormányzatoknak” – sorolta.

Zugló szocialista polgármestere elmondta, kerületében az elvonásokkal mintegy ötmilliárdos lyukat ütöttek a költségvetésen, ezért nem lesz pénz például útfelújításokra. „Ez a jelenlegi kormány hibája, amely nem segített az embereknek. Rosszabb a helyzetük a településeknek, mint egy évvel ezelőtt volt. Ezért olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra, mert az önkormányzatok az emberek érdekében dolgoznak minden nap, hogy az életminőséget tartani, sőt, fejleszteni is tudják” – húzta alá Horváth Csaba.