MSZP: zsákutcába vezetnek a kormány demográfiai intézkedései

HírKlikk 2019. december 13. 12:11 2019. dec. 13. 12:11

Teljes zsákutcának nevezte a kormány demográfiai intézkedéseit az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke pénteken. Kifogásolta azt is, hogy kilenc éve változatlanok az alanyi jogon járó támogatások, az inflációt követő nyugdíjemelés pedig szerinte az évszázad átverése.

Korózs Lajos budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány demográfiai robbanást várt az év elején bevezetett családtámogatási intézkedésektől, de a legfrissebb adatok szerint, az előző évhez viszonyítva, 1,6 százalékkal csökkent a születések száma, 3,5 százalékkal nőtt a természetes fogyás és csökkent a termékenységi ráta is.

A lakásvásárlási támogatás egy gyermek esetén lényegében nincs, mert az megegyezik az illetékkel. Az autótámogatásokból nagy értékű, 20 milliós járműveket vásárolnak. Az alanyi jogon járó támogatásokat kilenc éve befagyasztották, így a gyes, a családi pótlék, a gyed, az anyasági támogatás elveszítette értékének egyharmadát – sorolta.

Szerinte a családi adókedvezmény is veszített értékéből, mert annak mértéke bevezetése óta nem változott az egy-, illetve a háromgyerekes családoknál. Hozzátette: babaváró hitelnél az összes támogatás több mint 55 százalékát a társadalom legfelső ötöde kapta.

Kitért arra, hogy a parlament szerdai döntésével, az Orbán-kormány felmondta azt a társadalmi szerződést, amely alapján minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár az egészségügyi ellátás.

Hozzátette: a KSH adatai szerint, mintegy hatszázezer embernek nincs rendezett társadalombiztosítási jogosultsága.

Korózs Lajos azt mondta, 2010-hez képest, a nyugdíjasok körében megduplázódott a szegénység, mert az inflációt követő nyugdíjemelés az évszázad átverése. A bérek emelkedését is figyelembe vevő svájci indexálás szerinti nyugdíjemelést kellene visszaállítani. Annak alapján, jövőre nem 2,8, hanem 6-6,5 százalék lenne a nyugdíjemelés – közölte, jelezve, hogy a parlamentben a fideszes többség minden, a családtámogatással és a nyugdíjakkal kapcsolatos javaslatát leszavazta.

Forrás: MTI