MTI: tabutémák és letiltott nyilatkozatok

HírKlikk 2019. november 29. 11:13 2019. nov. 29. 11:13

A rendszerváltás előtt sem fogták olyan szigorúan a gyeplőt az MTI-ben, mint mostanság.

Az MTVA vezetése szakmai körökben meghökkentést keltve november végével visszarendelte Bajnok Artúr brüsszeli tudósítót, akinek kiváló munkáját tavaly ilyenkor Junior Príma díjjal ismerték el.

A brüsszeli tudósítói poszt eszi az újságírókat, Bajnok Artúr rövid idő alatt már a harmadik, aki nem felelt meg a rezsimnek. Három éve a 35 éves MTI-s múlttal rendelkező Kárpáti Jánost hívták haza és bocsátották el, miután egy sajtóértekezleten előre nem egyeztetett kérdést mert intézni Orbán Viktorhoz – írja a Népszava.

A 83,2 milliárd forintból gazdálkodó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. egyesíti a néhai Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda tevékenységét. 

A háza táján uralkodó állapotokra jellemző, hogy a külpolitikai szerkesztők nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, a magyar kormányra nézve negatív cikkekkel. Néhány hete letiltották az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését.

A lap úgy úgy tudja, az Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak – feltehetően külső – jóváhagyásra. Egyes cikkek egyáltalán nem érkeznek vissza, mások már eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek. A történetét 1880-ig visszavezető Magyar Távirati Irodában ilyesmire még  a rendszerváltás előtti években ott dolgozók sem emlékeznek. 

Más vonatkozásokban is erősen szűrik a kiadott anyagokat. Az utóbbi hetekben nem csak az önkormányzati választások külföldi visszhangja maradt tabu, de a tiltott témák között megjelent a papi pedofília is. 

Forrás: Népszava