Müller Cecília hazudj, de rajt' ne fogjanak!

Németh Péter 2020. május 8. 07:37 2020. máj. 8. 07:37

Nincs különösebb kedvem a tisztifőorvos asszonyon szórakozni, gúnyolódni, már csak azért sem, mert bizonyára egy tisztességes, a szakmájában sikereket elért asszonyról van szó. Más kérdés, hogy olyan szerepet vállat a magyar kormány szolgálatában, amely még egy rutinos kommunikátor számára is nehéz feladat lenne. Hát még olyasvalaki számára, aki nem a nyilvánosságban töltötte eddigi életét.

Egy gyakorlott politikus bizonyára jobban venne ilyen akadályt, megtanult mellébeszélni, lódítani, úgy tájékoztatni, hogy abból senki ne nyerhessen ki valódi információt. Pedig a járvány önmagában segítségére segített M.C.-nek. Rövid idő elteltével megmenekült az újságírók jelenlététől, és élőben feltett kérdéseiktől. Csak olyan kérdésekre kell, kellett válaszolnia, amelyeket előzetesen alaposan megrostáltak, és nem hozták őt váratlan helyzetbe.

Ezzel együtt tényleg nem könnyű neki, főként azért, mert folyamatosan meg kell felelnie. No nem az újságíróknak, nem a nyilvánosságnak, hanem elsősorban Orbán Viktornak. A miniszterelnök, ha megszólal, a koronavírus ügyében igyekszik mindig utat is mutatni. Például ő mondta be először, pontos dátumot említve, hogy mikor fog tetőzni Magyarországon a járvány – tudják, május 3-án –, így aztán M.C.-nek muszáj volt azt mondania, hogy ez a dátum már régen ismert volt. Ugyan senki korábban nem hallott róla, senki nem említett ilyen időpontot, de ha már a legfőbb főnök ezt említette, meg kellett gyorsan támogatni, nehogy bárkiben kétségek merüljenek fel. Aztán, hogy némi szakmai alapot is adjon az orbáni mondatokhoz, hozzáfűzött annyit: senki ne úgy képzelje, hogy attól a naptól csökkenni fog a fertőzések száma, nem, egy plató alakul ki – hangsúlyozta M.C –., amely akár hetekig is eltart majd.

Azt tudjuk, hogy május 3-án semmiféle csúcspont nem alakult ki – egyesek azzal viccelődtek a közösségi oldalon, hogy szóljanak már neki, mert attól tart, hogy lekéste a csúcsot –; nagyjából olyan számokat produkált – fertőzésben és elhunytak számát illetően is – ez a nap, mint a többi.

Csütörtökön, május 7-én, viszont azt hallhattuk a doktornőtől, hogy a fertőzések száma úgy alakul, ahogy ezt előre meg is jósolták: csökkenni kezdett. Mintha nem emlékeznénk arra a bizonyos, hetekig tartó platóra. Az vajon most hová tűnt?  Mikor jósolták azt, hogy ezekben a napokban már könnyebb lesz az életünk? Én ugyanis nem emlékszem ilyesmire, az ellenkezőjére annál inkább. Ugye nem arról van szó, hogy most visszamenőleg igazolják a május 3-ra vonatkozó miniszterelnöki jövendölést?

Tényleg nincs különösebb kedvem a tisztifőorvos asszony szereplésén gúnyolódni. Annyit azonban – Arany Jánossal szólva - mégis elmondanék: Müller Cecília hazudj, de rajt' ne fogjanak!