MÚOSZ: A Klubrádió engedélyét meg kell hosszabbítani

HírKlikk 2021. február 4. 19:40 2021. feb. 4. 19:40

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében, a Klubrádió maradt az egyetlen olyan magyar közéleti adó, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás.

Az elmúlt hetekben olyan hatósági lépések történtek a Klubrádió frekvenciapályázata ügyében, amelyek az érdemi döntés elhúzódását, és vele a Klubrádió elnémulását vetítik előre. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a jog és a közérdek is amellett szól, hogy a – mielőbbi – végleges döntésig az adó engedélyét meg kell hosszabbítani – olvasható  a MÚOSZ közleményében.

Ha a Fővárosi Törvényszék jövő kedden nem ad helyt a csatorna kérésének, akkor február 14-én le lehet húzni a rolót, mert akkor jár le a sugárzási engedély. Onnan kezdve, legfeljebb az interneten működhet. Az NMHH Médiatanácsa ugyanis tavaly úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a 92,9 MHz-es rádiós jogosultságot, hanem pályázatot ír ki a frekvencia újrahasznosítására. A pályázati eljárás viszont már az első körben elakadt, mivel két pályázó is jogorvoslattal élt a médiatanácsi határozatok ellen a Fővárosi Törvényszéken.  

A MÚOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében, mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan, viszonylag széles elérésű közéleti adó a magyar éterben, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás.

„Ez a helyzet már önmagában sérti az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódáshoz való alapjogát, és megkérdőjelezi annak a kormányzati állításnak a hitelességét, amely szerint Magyarországon a média minden szegmensében kormánykritikus túlsúly érvényesül (a rádiózásban jelenleg is egyértelmű a kormánypárti adók hegemóniája – a Klubrádió elnémításával a súlyuk 100 százalékra nőne, ami teljességgel példátlan lenne Európában)” – hangsúlyozta a MÚOSZ.