Nácibarátok a Nemzeti Alaptanterv körül?

NVZS 2019. július 11. 12:11 2019. júl. 11. 12:11

„A fideszesek informálisan sem tagadták, hogy Takaró Mihály irodalomtörténészt kérték fel a hazafias szellem erősítésére a Nemzeti alaptantervben” – mondta portálunknak Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki a héten interpellált az ügyben, s az arra adott válaszban sem áruta el a kormány képviselője, hogy egy másik Takaróról, Takaró Mihály Károly teológusról lenne szó. Nem állította ezt az EMMI a kiadott közleményében sem. Hamarosan azonban kiderülhet az igazság.

„Habár teljesen biztos nem lehetek a dologban, az több mint gyanús, hogy az interpellációmra választ adó Rétvári Bence, az EMMI államtitkára nem cáfolta az általam felvetetteket” – mutatott rá a Hírklikknek Tordai Bence, leszögezve: „biztos vagyok abban hogy ha elhatárolódhattak volna, akkor meg is tették volna, úgy hogy én arra következtetek, hogy az a Takaró valóban az a Takaró”.

Tordai hétfői – Nácibarátok a Nemzeti Alaptanterv körül címmel elhangzott – interpellációjában (amit itt lehet megnézni), arra kérdezett rá, hogy miféle hazafias szempontok vezérelték a Fideszt, amikor Takaró Mihályt bízták meg a NAT hazafiasabbá tételével.

A hvg.hu értesülése szerint – ahogy arról utóbb mi is beszámoltunk –, Takaró Mihály irodalomtörténészt kérte fel a szaktárca arra, hogy mélyebben átitassa hazafias szemlélettel a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeit. Azt a Takarót, aki zseninek tartja az antiszemitizmusáról ismert Nyírő Józsefet és Tormay Cécile-t, aki megkérdőjelezi Kertész Imre magyarságát, Spiró Györgyöt pedig embernek is nehezen nevezné. A jelenleg hatályos, 2013-ban életbe lépett nemzeti alaptantervbe annak idején egyébként éppen Takaró nyomására került be Wass Albert és Nyírő József, valamint a műveikben a zsidók ellen uszító Szabó Dezső, és Sinka István is, ami ellen zsidó szervezetek és a Magyartanárok Egyesületének tagjai is élesen tiltakoztak annak idején.

A tavaly szeptemberben elkészült, de rögtön átdolgozásra ítélt új NAT-tervezetről már a bemutatása előtt azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „ez így ebben a formában biztosan nem lép életbe”, mint utóbb kiderült, amiatt, mert a kormánynak az a legfőbb baja az anyaggal, hogy „nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti. Összességében: túl független.”  A lap azt is írta, hogy Takaró szerződésben áll a tárcával és megírta a pénzt is, amit ezért a munkáért kap.

A cikk megjelenése után azonban a tárca közleményben kérte ki magának a dolgot. Pontosabban, igen ügyesen csak azt állította, hogy Takaró Mihállyal nincs hatályos szerződésük. Arra azonban nem tért ki, és így nem is cáfolta, hogy Takaró Mihály dolgozott-e a NAT készítésén. Mindenesetre a HVG utóbb elnézést kért, mondván: „nem is az Emmiből, hanem külső forrásból hívták fel rá a figyelmünket, hogy a szerződéslistájában olvasható Takaró Mihály Károly nem a Horthy-rajongó irodalomtörténész, hanem egy harmadik utónevet is viselő Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet”. Tordai ezután interpellált, de ő sem kapott cáfolatot, csak mellébeszélést.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője azonban nem adja fel. Mint elmondta: „úgy tudom, már elkészült a NAT végleges változata, s mihelyst lehet, megpróbálok hozzáférni, annak közreműködői listája pedig már árulkodó lesz”. Azt is megtudtuk tőle, hogy már korábban benyújtott egy másik írásbeli kérdést, arra is várja még a választ.