Nácul a Fidesz

Föld S. Péter 2020. november 29. 09:50 2020. nov. 29. 09:50

Ne gondolja senki, hogy Demeter Szilárd azért zsidózott az Origóban, mert a kormány valami nagyobb disznóságról, például egy újabb lopásról akarja elterelni a figyelmünket. Orbán Viktor kormányának nincs szüksége semmilyen álcára, ez a kormány már a látszatra sem ad, úgyhogy, jobb ha szembenézünk a valósággal: Demeter Szilárd azért zsidózott, mert egy náci.

Könnyű volna azt gondolni, hogy Demeter Szilárd megbízást teljesített, és amit mondott, gusztustalan ugyan, és gyomorforgató, de csak egy feladat végrehajtására kérték fel. Ezen már rég túl van a kormány, mondhatni, nyílt lapokkal játszik: ha lopni akar, lop, ha gyűlöletet szeretne szítani, akkor gyűlöletet szít, ha saját bénázásáról, hozzá nem értéséről terelné el a figyelmet, akkor más, Demeter Szilárd mostani megszólalásánál kevésbé gusztustalan és gyomorforgató eszközökhöz is folyamodhatna. Nem kell ehhez semmiféle álca, fedőtevékenység, Orbán Viktor és a Fidesz jelen állás szerint mindent megengedhet magának, még a legalantasabb gondolatait sem kell álruhába öltöztetnie.

Ha Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, miniszteri biztos, azt írja a Fideszhez nagyon közeli Origóban, hogy Európa Soros György gázkamrája, és mi vagyunk az új zsidók, akkor nem kell ebbe semmi mögöttest belemagyarázni, mert úgy gondolta, ahogy mondta. (Most arról ne beszéljünk, hogy tisztességes újság nem jelentet meg ilyen cikket.)

És Orbán Viktor is úgy gondolja, ahogy Demeter Szilárd, különben a PIM igazgatója sem merné ezt gondolni és mondani. A különbség kettejük között csupán annyi, hogy Orbán még mindig nem engedheti meg magának a nyílt beszédet, neki muszáj kereszténynek és konzervatívnak látszani, még akkor is, ha tudja, hogy nem áll jól neki ez a szerep, és senki sem hiszi el neki, hogy komolyan gondolja. 

Demeter Szilárd a saját elhatározásából merült eddig nem látott morális mélységekbe, de a merüléshez a bátorságot másoktól kapta. Orbán Viktortól és kormányától, a kormányt kiszolgáló lakájmédiától, a Fidesz értelmiséginek nevezett, egyre fogyó holdudvarától. Ha nem így volna, Demeter Szilárd nem lehetne a PIM igazgatója, a Fidesz kultúrkampfjának vezető beosztásban lévő utcai harcosa. Már korábbi csínytevéseikor is kirúgták volna, sőt, ki sem nevezik, mert tisztességes kormány a hozzá hasonló undorító gazemberekkel nem áll szóba. Az a kormány, amely nem tud mást, mint Demeter Szilárdhoz hasonló nácikat felmutatni, magáról állít ki bizonyítványt. 

Náci beszédnek amúgy eddig sem volt híján a Fidesz, a sorosozás másról sem szólt, mint arról, hogy itt van ez a mérhetetlenül gazdag, mindemellett gonosz zsidó, inkább őt tessék utálni, mint bennünket. Nekünk csak annyi a bűnünk, hogy szétloptuk az országot és lebontottuk a jogállamot.

Nem teszünk úgy, mintha most azt várnánk, hogy a Fidesz prominensei elhatárolódjanak Demeter Szilárd elvtársuk vállalhatatlan mondataitól. Eszükbe sem jut ilyesmi. A gyakorta és kéjjel kommunistázó Kövér László mondta még valamikor a rendszerváltozás hajnalán, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Ehhez az orbitális bölcsességhez csak annyit tennénk hozzá: régi nácikból nem lesznek új zsidók.