Nagy a baj a gyümölcsösökben

HírKlikk 2021. április 15. 06:23 2021. ápr. 15. 06:23

A közelmúlt rendkívül szeszélyes időjárása, az egyik napról a másikra jelentkező tíz–húsz Celsius-fokos hőingadozás, a havas március vége és április eleje – gondolhatnánk – alaposan megviselte a gyümölcs- és szőlőültetvényeket, valamint a szántóföldi kultúrákat egyaránt. A fagyok azonban – az előrejelzések és állapotfelmérések szerint – leginkább a gyümölcsösökben okozhattak kárt.

A kelő őszi vetéseknél a legnagyobb problémát a szárazság okozza. A vízhiányból következik például a minimális tápanyagfelvétel – írja a kemma.hu. A kiszórt nitrogén a legtöbb helyen nem kapott bemosó csapadékot és nem jutott le a gyökérzónáig. De a később vetett gabonák is kezdik behozni a lemaradást, a hengerezés és az első adag fejtrágya – főleg, ahol folyékony, inhibítoros műtrágya került ki – megtette a hatását. Nagyon sok helyen nem tudtak ősszel gyomirtani, ott egy korai kezelés kellett volna, de eddig az idő ezt sem engedte.

A tavalyi, augusztus végén vetett repcék indulása kedvezőbb volt, mert a szeptemberben vetettek csak a hónap végén kaptak esőt. Így már a kezdetekkor nagy különbség alakult ki az állományoknál. Jelenleg „állnak” a repcék, egyrészt a márciusi hideg időszakok és a csapadékhiány miatt is. A repce szárormányos elleni védekezés megtörtént, ahol még kellett, ott regulátoros kezelést kapott a kultúra.

A késői fagy menetrendszerűen április 5-7. között jelentkezett. Jellemző az extrém alacsony hajnali hőmérséklet, –6-8 fok miatt, valamint, hogy már sötétedés után fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Szűkebb hazánk nagy részén, az érintett ültetvényekben, a kár előzetesen becsült mértéke a földrészlet fekvésétől, kitettségétől függően 40-90 százalék.

Főként a virágzó kajszi- és őszibarack esetében. Dióültetvények esetében 60, illetve 100 százalékos kárral lehet számolni. A megyei hírportálnak konkrét információi is vannak: Kisbér környéki almaültetvény esetében, ahol –4 és –8 fokokat mértek, ami pirosbimbós állapotban érte a gyümölcsfákat, úgyhogy nagy a valószínűsége a fagykárnak, de még a mértéke nem „látszik”.

Kisbéren a fekete ribizliben is biztos a kár, de még itt sem tudják mekkora a baj. Azt mondják, hogy a tavalyi fagykárnak köszönhetően, idén nagymértékű tőelhalást is tapasztalnak. Természetesen a háztáji kajszi-, őszibarack és egyéb gyümölcsfák esetében is jeleztek fagykárt, ahol a kár mértéke 30–50 százalékra tehető.

A szántóföldi kultúrák esetében nem tapasztalható fagykár.

Forrás: kemma.hu