Nagy bajban vannak a magyar szexmunkások a koronavírus miatt

Harkai Péter 2020. április 2. 13:29 2020. ápr. 2. 13:29

Az érzéki ipar dolgozói is tömegesen vesztik el a munkájukat a koronavírus-járvány felbukkanása óta. Pár napja gyűjtést indítottak a rendkívüli állapotok következtében kieső bevételük miatt. Földi Ágnest, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnökét kérdeztük, aki szerint semmi gondjuk nem lenne, ha ők lennének egy stadion díszkivilágítása.

Földi Ágnes a Hírklikk megkeresésére közölte, azért kényszerültek az adománygyűjtés meghirdetésére, mert az utóbbi két-három hétben rengetegen fordultak az egyesületükhöz. Szegedtől Pécsig napi több tucat segélyhívás érkezett az érintettektől, hogy gyakorlatilag teljes mértékben leépültek a vendégkörök a járványveszély miatt. A szexmunkások nagy része ráadásul két ingatlant bérel, az egyikben életvitelszerűen lakik, a másikban dolgozik – ez mára a munkalehetőségek elapadása miatt, fenntarthatatlan, a lakhatásukat sem tudják biztosítani. Az érintettek nagy része ráadásul anya, bevétel híján, magára maradva a gyerekeivel, egyre kritikusabbá válik a napi létfenntartásuk lehetősége is.

Földi Ágnes szerint 8-10 000 szexmunkás dolgozik ma Magyarországon, ennek közel a fele került egzisztenciális veszélybe. Azok, akik vállalkozói igazolvánnyal rendelkeznek, átsorolhatnak a webkamerás tevékenységbe, a számukra ez átmenetileg megoldást jelenthet. De ennek hiányában, például annak a 19 éves transznemű fiatalembernek, aki segítséget kér, mert nem látja, hogy a jövő hónapban miből fizeti az albérletét, nemigen tudnak más lehetőséget ajánlani, mint például árufeltöltőnek állni egy kereskedelmi áruházláncnál. S több ezren kerültek ilyen helyzetbe egyik hétről a másikra.

Átmeneti lehetőség volt még egyszeri segélyért fordulni az önkormányzatokhoz, s ahol erre lehetőség volt, éltek is vele, de azok például, akik albérletben élnek, állandó lakcím hiányában, nem jogosultak még erre sem. Az egyesület vezetője nem titkolja, hogy a megoldásokat egyelőre ők is keresik, de állami érdekvédelem hiányában nagyon nehéz a legoptimálisabbat megtalálni. Ilyen helyzettel pedig eddigi fennállásuk alatt nem kerültek szembe, ahol pont a leglényegesebb „munkaeszköz”, a közvetlen kontaktus veszélyeztetett és lényegében tiltott.

Arra kérdésre, hogy az előreláthatóan két-három hónapi kényszerszünet miként hat ki az egyesület képviselte szexmunkásokra s egyáltalán a szexiparra, Földes Ágnes jóval borúlátóbb. Véleménye szerint legalább féléves mélyrepülés következhet, s ez nem csak a szexmunkásokat érinti, de a pornósokat, peepshow-kat, nigthklubokat s azok beszállítói körét is sújtja. Vagy van valakinek tartaléka, amiből kihúzhatja az elkövetkező időszakot vagy végleg partvonalra kerül, ami több ezer embert jelenthet.

Első körben az adománygyűjtéssel próbálnak egyfajta érdekérvényesítési alapot biztosítani, de gondolkoznak egyéb lehetőségeken is, amivel még korainak érzi a közvélemény elé állni. Az mindenesetre egyből megoldaná a problémáikat, ha például stadion lennének vagy legalább annak a villanyszámlája – nyilatkozta a Hírklikknek Földes Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.