Nagy bukásnak látszik Orbán nyaralóhajós álma

HírKlikk 2020. május 27. 14:12 2020. máj. 27. 14:12

Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett Nicols Estivale típusú, hat-tíz személyes lakóhajók javarészt üresen vesztegelnek majd a tiszai kikötőkben.

A külföldi foglalásokat szinte mind lemondták, a hazai vendégek pedig – az eddigi tapasztalatok szerint – legfeljebb egy-két napos élménytúrára neveznének be: a hosszabb hajózás több ezer eurós árát nem az itthoniak pénztárcájához szabták. 

Révész Máriusz aktív turizmusért felelős kormánybiztos a Népszavának azt mondta: akciókkal próbálják majd a magyarok számára is vonzóvá és elérhetővé tenni a nyaralóhajózást. 

Július elsejétől lehet lefoglalni a Tiszán horgonyzó francia gyártású lakóhajókat, amelyek közül a hatszemélyest egy hétre 2876 euróért, a nyolcszemélyest 3905, míg a legnagyobb, tízszemélyest 3978 euróért lehet kibérelni. Vagyis utóbbi esetében körülbelül 1,4 millió forintba kerül a hét napos hajózás, plusz az üzemanyag, és mindehhez még le kell tenni 2000 eurónyi kauciót, amit visszaadnak, ha nincs a hajón sérülés.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója szerint, közgazdasági alaptétel, hogy ha az állam minél kevesebb helyen avatkozik be ott, ahol működnek a piac törvényei, annál kevesebb területen torzul a verseny. – Ha a tiszai lakóhajózás jó biznisz lenne, tehetősebb nyíregyházi vagy debreceni vállalkozók már rég felfedezték volna maguknak ezt a piaci rést. Nem véletlen, hogy nem tették – mondta.

Szavai szerint, maga a koncepció is elhibázott, hisz' bármilyen szép is a Tisza vidéke, a gazdag, sokat költő turistákat önmagában ez a látvány tíz napon át nem elégíti ki. Abban a térségben pedig nincs olyan nagyságrendű kulturális örökség, műemléki környezet vagy épp gasztronómiai kínálat, ami például egy japán baráti társaságot több napra idevonzana.

Ráadásul a kelet-magyarországi térségben egyelőre az infrastruktúra sincs olyan szinten, hogy megfelelően kiszolgálja a célközönséget: elég csak abba belegondolni, hogy Budapestről nagyjából három óra alatt lehet eljutni a tokaji kikötőbe.

Forrás: Népszava