Nagy István: a magyar termék választása az ország gazdaságát erősíti

HírKlikk 2020. augusztus 28. 12:35 2020. aug. 28. 12:35

A magyar termék választásával, Magyarország gazdaságát erősítik a vásárlók, biztosítják a családok megélhetését és hozzájárulnak a klímavédelemhez is – közölte Nagy István agrárminiszter pénteken, az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta: a magyar mezőgazdaság 25 millió embert tud élelemmel ellátni. Ez óriási kincs, olyan erőforrás, amellyel jól kell gazdálkodni – vélekedett.

Kiemelte: a nagy kereskedelmi láncok nem magyar tulajdonban vannak, ezért nagy mennyiségben árulnak külföldi árut, emiatt az a cél, hogy a vásárlók tudatosan döntsenek a magyar termékek mellett.

Hozzátette: a szezon előtt külföldről behozott gyümölcsök rontják a magyar termékek üzletét, mivel az import árut nyersen szedik le, hosszan utaztatják, ezért nincs jó ízük. Szerinte mire a magyar termékek a boltokba kerülnek, a vásárlóknak a korábbi negatív tapasztalatok miatt, már nem kellenek azok.

Az agrárminiszter beszélt arról is: Magyarországon az egy hektárról leszedhető mennyiség ugyanannyi, mint Nyugat-Európában, de a magyar gazdák bevétele csak 53 százaléka a nyugat-európaiakénak. Ez azért van, mert Magyarországon nincs feldolgozó kapacitás a mezőgazdaság mögött – mondta Nagy István.

Forrás: MTI