Nagy kötélhúzás volt Varsóban a segélycsomag szavazásakor

HírKlikk 2021. május 5. 21:05 2021. máj. 5. 21:05

A lengyel törvényhozás alsóháza megszavazta az uniós segélycsomag tervét, de az erőpróba megmutatta, milyen törésvonalak vannak mind a kormánykoalíción, mind az ellenzéken belül – írja a The Financial Times csak előfizetőinek szánt cikkében.

A csomagot, amely engedélyezi, hogy az EU most először hitelt vegyen fel, a PiS-szel szövetséges Egyesült Lengyelország, a keményen jobbos igazságügyi miniszter pártja arra hivatkozva utasította el, hogy a kölcsönért adott esetben Lengyelországnak kell jót állnia, ha netán valamelyik kormány nem fizeti vissza a maga részét. Azon felül hallani sem akar a jogállami mechanizmusról. 

Ezért a javaslat csak úgy ment át, hogy az ellenzék második legnagyobb ereje mellé állt, amit viszont a Civil Koalíció nehezményezett azon az oldalon, miután nem sikerült lényegi engedményeket kiharcolnia. Így azt sem, hogy biztosítsák a Brüsszeltől érkező óriási összegű ingyen pénz és a hitel átlátható, tisztességes felhasználását, valamint hogy a helyi önkormányzatok is kapjanak a forrásokból. 

Összesen 36 milliárd euróról van szó, nem véletlen, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök úgy foglalt állást: a döntés nagymértékben meghatározza az ország sorsát a következő 10-20 évben. A Baloldal pedig, amely a PiS oldalára állt, azzal érvelt, hogy most nem követhetik el ugyanazt a hibát, mint annak idején a Marshall-segéllyel, mert annak az árát még most is fizeti az ország.

 

Forrás: Hírklikk