Nagy nyomás nehezedik a magyar hatóságokra a Hableány katasztrófája kapcsán

HírKlikk 2019. június 14. 19:40 2019. jún. 14. 19:40

A tekintélyes svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung a világ nagyon sok más orgánumához hasonlóan ismertette az elsüllyedt Hableány kiemelésének részleteit. Emlékeztetett arra, hogy a magyar ügyészség néhány nappal a szerencsétlenség után őrizetbe vetette a svájci zászló alatt hajózó Viking Sygin szállodahajó kapitányát, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelős a balesetért, emellett a baleset után adatokat törölt a telefonjáról, és az első hírek szerint kapitányként áprilisban, Hollandiában is része volt egy balesetben. Ezt később a Viking Cruises cég cáfolta azzal, hogy az illető a hollandiai baleset idején a hajón volt ugyan, de nem kapitányi minőségben.

„A vizsgáló hatóságokat bírálat éri amiatt, hogy az első napokban nem elég határozottan léptek fel a hajót üzemeltető cég ellen. Ez annyiban érint érzékeny pontot, hogy a Viking Cruises a magyar kormánnyal közösen tulajdonosa egy olyan cégnek, amely egyben számos, főleg szállodahajók által használt dunai kikötőhely tulajdonosa is” - írta a lap.

Hozzátette, hogy a Viking Sygint hamar útjára engedték azzal, hogy lefolytatták a szükséges vizsgálatokat, de visszahozták Budapestre, ahol a fedélzetén hétfőn újra vizsgálódott a rendőrség. Dél-koreai sajtóértesülések szerint azonban időközben festési munkálatokat végeztek a hajón. „Szöulból hatalmas nyomás nehezedik a magyar hatóságokra, s ez akkor is így van, ha ez mindenekelőtt a segítség felkínálásában mutatkozik meg. Ugyan mindkét fél példamutatóként dicséri az együttműködést, de a dél-koreai kormány világossá teszi, hogy a baleset teljes felderítését követeli.

A vizsgálat érzékeny volta miatt a munkálatokat időközben a rendőrségtől átadták a terrorellenes TEK-nek. Ez az egység különösen jól felszerelt, és rendelkezik a szükséges szakemberekkel. Ámde közvetlenül a belügyminiszter felügyelete alatt áll, és ezzel közelebb van a kormány politikai döntéshozó központjaihoz” - írta a lap. 

Forrás: Hírklikk