Nagy vesztes lett a Centrál Színház is

HírKlikk 2019. május 24. 15:34 2019. máj. 24. 15:34

A Centrál Színház lesz a megváltozott színház-támogatási rendszer legnagyobb nominális vesztese az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján – olvasható a budapesti színház közleményében. 350 millióval kap kevesebbet, mint amire a tavalyi árbevétele után lett volna jogosult. Vannak olyan kulturális intézmények, akik nagyon jól jártak, ennél sokkal többet kapnak, jóval kisebb bevétel után.

A Centrál közleményében az olvasható, hogy a tavalyi nettó 699 millió Ft árbevétel után a színház 550 millió forint taobevételre lett volna jogosult. A nekik megítélt többlettámogatás ugyanakkor csak 200 millió. Így az évi 170 000 nézővel rendelkező Centrál Színház az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján a megváltozott színház-támogatási rendszer legnagyobb nominális vesztese. „A kialakult helyzetben – miközben a színház mindent megtesz a kiadásai csökkentéséért – csak a főváros támogatásában, a minisztérium által kiírt pályázatokban és a nézőink megértő hűségében bízhatunk” – olvasható a honlapjukon is megjelentetett közleményben.

Arányaiban számolva vannak azonban még nagyobb vesztesek is. Ahogy pár napja portálunk is megírta: az Átrium Színháztól a minisztérium elvette a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát, 168 millió forintot, ráadásul az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg – akkor is csak három részletben – , ha lesz rá forrás. A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik. Az Átrium közleményében az is olvasható, hogy várják a magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését, s mint írják: „ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot”. 

Vannak persze nagy nyertesei a rendszernek, elsőként mindjárt „épp a kulturális taót eltöröltető Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője” – számolt be a Válasz Online. A Nemzeti Színház a jegybevételei alapján 2018-ban 76 millió forint tao befogadására volt jogosult, s kap 400 milliót – amellett, hogy „az állam által eltartott intézmény a költségvetésből rendre kétmilliárd környéki összeget kap (dupláját az Alföldi-éra támogatásának), százmilliókat pedig az általuk szervezett nemzetközi színházi találkozóra is”.

Közben vannak színházak, amelyek bejelentették a tiltakozás egy formáját: idén nem nyújtanak be pályázatot az NKA Színházművészeti Kollégiumához. Elsőként az Örkény Színház, majd ahhoz csatlakozva a Katona József Színház döntött így, „tekintettel a független és befogadó színházak bizonytalan helyzetére.

A témáról itt olvashat bővebben.

Forrás: Hírklikk