Nagyobb pénzügyi mozgásteret követel az MSZP az önkormányzatoknak

HírKlikk 2019. szeptember 30. 10:52 2019. szept. 30. 10:52

A szocialisták törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy a településeken élők adójából több maradhasson az önkormányzatoknál, növelve ezzel a települések önállóságát.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy az Országgyűlés asztalára kerül a javaslat, amelynek célja, hogy a települések közösségei maguk dönthessenek az életminőségüket, jövőjüket érintő legfontosabb kérdésekben, és rendelkezzenek a terveik megvalósításához szükséges forrásokkal.

Ha a javaslat átmegy a Tisztelt Házon, újra az önkormányzatok rendelkezhetnének a 2010 után elvett bevételi forrásaikkal: őket illetné a helyben lakó adófizetők által befizetett személyi jövedelemadó 10 százaléka, az illetékbevételek fele, valamint a gépjárműadóból és az ahhoz kapcsolódó közterhekből befolyt teljes összeg.

A pártelnök-frakcióvezető posztjában részletesen tárgyalta a helyi önkormányzatok napja alkalmából a parlament elé kerülő törvényjavaslat szükségességét:

„…a fideszes hatalom sokat tett a helyi önkormányzatok önállóságának felszámolása és kivéreztetése érdekében. Az állam vette át az oktatás, az egészségügy, a hulladékgazdálkodás és számos más helyi döntést igénylő terület irányításának jogát. A hatáskörök átcsoportosításával a finanszírozás is elvonásra került, ezzel viszont a települések gyakran több pénzt vesztettek, mint amit a feladat elvonása indokolt. Jelentősen csökkent az önkormányzatok vagyona, a kormányzat céltámogatásait csak meghatározott feladatokra költhetik, így számos helyi problémát nem tudnak orvosolni. A központosított rendszerben működő iskolák, kórházak egyre gyengébb minőségben szolgáltatnak, és ez mindannyiunk számára rossz” – írta Tóth, hozzátéve, hogy míg a központi elvárásoknak eleget tevő fideszes önkormányzatok sportkomplexumokat építenek, addig a baloldaliak az egészségügyre, parkosításra, a lakhatási gondok megoldására és lakáskorszerűsítési pályázatokra költik a rendelkezésükre álló összeget.

Tóth Bertalan kitért az október 13-i önkormányzati választások utáni időkre is. Mint írta, a szocialisták célja, hogy a fővárosban, kerületekben, a megyékben, a városokban és a községekben ne pártközpontok, hanem az ott élőket szolgáló szolidáris, zöld és szabad önkormányzatok alakuljanak.