Nagyobb társadalmi összefogást és modernizációt ígér az MSZP

HírKlikk 2020. január 9. 13:23 2020. jan. 9. 13:23

Egyre több az elmaradott társadalmat kritizáló hang, el kell végre indulni összefogással a XXI. századi úton – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Egyre nő kormánypárt kritikája az önkormányzati választások óta, ahol csúfos vereséget szenvedtek, eközben már 44 százaléka van a teljes ellenzéknek” – mondta Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus több témában, mindenekelőtt a nők és az oktatás helyzete kapcsán, beszélt arról a munkáról, amelynek célja, hogy a magyar társadalomban minél nagyobb összefogást teremtsen. Kunhalmi szerint, ugyanis csak ez oldhatja meg a társadalom elmaradottsági problémáit, és indíthatja el Magyarországot végre egy igazi XXI. századi és haladó úton.

Reagálva arra a felvetésre, hogy sok a régi arc az MSZP-ben és a politikában általánosságban, a képviselő megjegyezte, „Butaság és hiba összeugrasztani a politikában a fiatalokat és az időseket, mert a társadalmi összefogás kizárólag azon múlik, hogy kinek milyen a gondolkodása.”

Kifejtette, a társadalmi összefogás több fontos kérdésben is csorbát szenved ma Magyarországon. Az egyik súlyos probléma a kormány imázsfilmjével szemben, a nők helyzete. „Tíz ellenzéki képviselőtársammal együtt, közös közleményben ítéltük el, hogy nem propagandisztikus imázsfilmet kell készíteni, hanem az egyébként a kormány által aláírt, de nem ratifikált, a hétköznapi élet jogszabályaiba nem átültetett isztambuli egyezményt kéne már végre a kormánynak komolyan vennie. Minden héten meggyilkolnak egy nőt Magyarországon és a miniszter asszony a párkapcsolati erőszakot egyszerűen hisztinek nevezi.”

A kormány nőkkel szembeni vérlázító hozzáállására Kunhalmi egy kis történelmi kitekintéssel válaszolt. „A ’40-es évekig a nőknek nem volt szavazati joguk, nem járhattak iskolába és most egy női miniszter keni el ezt az egészet! Romániában pár hónapja lemondott a belügyminiszter, mert a román rendőrség hagyott meghalni egy 15 éves kislányt, akit elraboltak. Itt meg kiengednek egy olyan bűnelkövetőt, aki agyonüti a két kisgyermekét! És erre imázsfilmmel válaszolnak!? Nem látják a fától az erdőt, nem oldják meg a problémákat” – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes egy szomorú példát is hozott a családon belüli erőszak itthoni helyzetének súlyosságát illusztrálandó. „A főváros csinált egy mérést, hogy amikor egy gyermekorvos szembesül azzal újra meg újra, hogy egy pici, négy-öt éves gyereken rángatás, szorítás nyomai vannak, látszik, hogy a gyereket állandóan abúzus éri, megverik és átmegy a védőnő kezén, átmegy az óvónő kezén, átmegy a gyerekorvos kezén, akkor a lényeg, hogy hol a jog gyakorlása. Az államnak lenne a feladata, hogy ezeket az embereket – például az óvónőt, a pedagógust és az orvosokat – kiképezze, segítse!”

Jelenleg a kormány nem csak a nőket és a kisgyermekeket nem védi meg, hanem a közoktatásban sem lép előre. Kunhalmi szerint, az új generációkat itt is régi, elavult lehetőségek között tartaná. Lehetetlennek tűnik az is, amit a nemzeti alaptantervvel csinálnak. „Január van, rengeteg pedagógus és szülő kérdezi, hogy mi lesz. Megint 2,4 milliárdot eltapsoltak, és semmit biztosat nem tudni. Tán elég lenne ez az idő bármiféle módosításra? Semmilyen párbeszéd nincs, miközben a közoktatást taccsra tették. Jelenleg csak azt lehet látni, hogy hátrafelé akarják nyilaztatni a gyerekeket, miközben most, a XXI. században, már nem bifláztatni kellene őket. A képességek fejlesztését kéne végre a nemzeti alaptantervbe bevinni” – mondta Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt választmányának elnöke.

Forrás: Hírklikk