Nagyon egyenetlen az átoltottság eloszlása a világban

HírKlikk 2021. szeptember 26. 09:45 2021. szept. 26. 09:45

Nem véletlenül szólította fel az Egészségügyi Világszervezet a fejlett világ kormányait arra, hogy egyelőre ne nagyon adjanak harmadik oltást  a lakosaiknak, a világ szegényebb országainak ugyanis még mindig nem jut elég Covid-vakcina. A helyzet egyes országokban nagyon rossz, a kontinensek közül pedig Afrika egyenesen elborzasztó helyzetben van.

Az Our World in Data adatai szerint Afrika lakosainak csak a 4 (!) százaléka lett eddig beoltva koronavírus elleni oltóanyaggal, miközben a világ átlaga 32 százalék, Európáé pedig 51 százalék.

Joe Biden amerikai elnök a világ egészére 70 százalékos átoltottságot tűzött ki célként  2022 végére. Ettől még nagyon messze vagyunk, ráadásul óriásiak az eltérések nemhogy az egyes országok, de az egyes kontinensek között is – ahogy azt a Statista.com által készített grafikon is mutatja:

Forrás: Statista.com

Ami pedig az országokat illeti: álljon itt néhány kiugró példa. Portugália lakosainak a 84,6 százaléka már megkapta mind a két oltását, ugyanakkor Tanzániában az ilyen emberek aránya mindössze 0,57 százalék. 

Magyarországon egyébként a lakosság 58,29 százaléka (szeptember 23-i adat szerint) kapta már meg mind a két dózist. A hivatalos magyar adatok szerint  nálunk 691 ezren már a harmadik oltást is felvették.