Nagyon hanyatlik a demokrácia Magyarországon

HírKlikk 2021. április 29. 20:25 2021. ápr. 29. 20:25

A Freedom House szerint Magyarországon és Lengyelországon romlott leginkább a demokrácia az elmúlt években.

Az amerikai civil szervezet Nations in Transit (nemzetek átmenetben) nevű éves jelentése szerint a demokratikus intézmények elleni támadások minden eddiginél gyorsabban terjednek az egykori keleti tömb területén. A térségben szinte mindenhol hanyatlik a demokrácia, a média és választási szabadság, de az emberi jogok tiszteletben tartása is romlik. A vizsgált 29 állam egy részében maga a demokrácia került veszélybe. 

A Freedom House szerint két országban, Magyarországon és Lengyelországban az elmúlt évtizedben példátlan módon romlott a demokrácia. Magyarország zuhanása a valaha mért legnagyobb a jelentésekben, két kategória határát is átlépte és már tavaly hibrid rezsim lett. Ebbe a kategóriába azokat az államokat sorolják, amelyekben a liberális demokrácia tartalmi, eljárási és intézményi alapjai olyan mértékben vagy csak formálisak, vagy eleve fel lettek majdnem számolva, hogy demokráciának nem nevezhetőek, ám még túlzás lenne őket autoriter rendszernek nevezni. Lengyelország az elmúlt öt évben már Magyarországnál is többet rontott a helyzetén, de ez náluk később kezdődött és még mindig félig szilárd demokráciának tartják. 

Budapest és Warsaw kormánypártjai hosszú ideje egymás utánozva támadják a jogállamiságot, a független médiát, a civil szervezeteket és a veszélyeztetett kisebbségeket. Az antidemokratikus gyakorlat exportjának példájaként említik, hogy a média bekebelezéséről szóló magyar médiamodellt a régióban több hasonlóan gondolkodó kormány magáévá tette. 

A vizsgált országok közül 18 államban vált rosszabbá a demokrácia helyzete, és mindössze hat államban volt valamekkora mértékű javulás, míg öt országban nem következett be lényeges változás a demokrácia állapotában az elmúlt évben.

(A Freedom House táblázata a vizsgált országok pontozását összesíti 2017 és 2021 között, a térségben az átlagos romlás -.11)