Nagyon hátul vagyunk az európai minimálbérlistán

Nagy András 2019. március 18. 11:56 2019. márc. 18. 11:56

Magyarország a 28 uniós tagország minimálbérlistáján csupán a 25. helyen áll – derül ki egy kimutatásból, amit az MSZP képviselőcsoportja közölt. Nem csoda, hogy ha valaki képzett munkaerőként van jelen a külföldi munkaerőpiacon, és legalább az átlagbért eléri a fizetése, sokkal jobban élhet, mint itthon.

Érdekes kimutatást közöl a szocialisták Igaz Beszéd címen megjelenő újságja az európai megélhetésről. Az összeállítás azzal a felütéssel jelent meg, hogy az Európai Unió országaiban sem vár aranyélet a munkavállalókra: aki a három legnépszerűbb magyar célországban, tehát Ausztriában, Németországban vagy az Egyesült Királyságban is csak minimálbérért dolgozik, annak bizony nincs könnyebb helyzete, mint a magyar minimálbéren tengődő honfitársának – írják.

Azonban abban az esetben, ha valaki képzett munkaerőként van jelen a külföldi munkaerőpiacon, és legalább az átlagért eléri a fizetése, már sokkal jobb az életminősége. Ezt az állítást tíz termék és szolgáltatás árának európai összehasonlítása követi.

Kiderül belőle, hogy egy kétszemélyes vacsora árában például nincsenek eget rengető különbségek Budapest vagy Berlin tekintetében: a magyar fővárosban körülbelül 10 ezer forintért lakhatunk jól, a németeknél pedig 13 ezer forintért. Igaz, egy bécsi vacsi már közel 16 ezer forintból jön ki, Londonban pedig több mint 18 ezer. 

Az éttermi szolgáltatások árában tapasztalható pár ezer forintos az eltéréseknél jóval masszívabbak az albérleti díjak differenciái. Míg egy másfél szobás, nem belvárosi albérlet itthon „csak” 110 ezerbe, Bécsben és Berlinben több mint 200 ezerbe, de Londonban már lassan félmillió (!) forintba fáj.

Érdekesség viszont, hogy egy havi edzőtermi bérlet Budapesten relatíve sokba kerül a kimutatás szerint: nálunk 11 ezer, a sógoroknál és a németeknél csupán durván 8 ezer egy 30 napos fitneszbérlet.

Az összehasonlítás kitér a bruttó minimálbérekre is. Az ideinek feltüntetett adatok szerint a tíz vizsgált európai uniós ország közül hazánkban a harmadik legalacsonyabb a legkisebb bér. Megnézve a számokat kiderül, hogy közülük is csak Bulgáriát előzzük masszívan, a szomszédos Romániában már gyakorlatilag megegyezik a minimálbér a magyarországival, a horvátok és a szlovákok pedig le is előznek minket, a fent említett Egyesület Királyságban pedig közel háromszorosa a minimálbér a mienknek.

Magyarország összességében a 28 uniós tagország minimálbérlistáján a 25. helyen áll, csak három országban kevesebb a legkisebb bér, mint hazánkban – zárul a kimutatás.